Производителят на обувки в Кюстендил Б. Христов иска да зариби с шаран и сом един от най-големите язовири в областта – „Грамаждано”

Концесионер от Кюстендил поиска разрешение от местния минипарламент да зариби със сладководни риби язовир „Грамаждано”. Известният производител на обувки Божидар Христов получи водния обект за 35 години с решение на ОбС от началото на януари 2018 година чрез фирмата си „Божидар Христов – язовир „Грамаждано”.  Сега той настоява водоползването да е с цел зарибяване с аквакултури и свързани с тях дейности. Приблизителният производствен капацитет е 2150 кг сладководни, топлолюбиви видове риби, в т.ч. шаран, толстолоб, бял амур и сом.
Концесионерът се задължава да не възпрепятства подаването на вода за напояване на земеделските земи, в периода е необходимо водоемът да бъде поддържан в пълен обем. Язовирът е с обем от 56 000 кубични метра и попада във водосбора на градската река Банщица. Той е с площ от 10 декара и полезен работен обем от 500 кубика.

Христов уверява, че зарибителният материал ще се доставя от регистрирани рибовъдни стопанства със специализиран транспорт и с необходимите документи за произход на рибата. Ще се разчита и на естествено възпроизводство на рибата. Ще се зарибява през март, а рибките, които ще се пускат, ще бъдат с тегло 100 грама.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *