Производителят на обувки в Кюстендил Б. Христов превръща наетия за 35 г. язовир „Грамаждано” в модерна база за любителски риболов

Известният производител на обувки в Кюстендил Божидар Христов декларира пред държавните институции, че ще превърне микроязовир „Грамаждано” до едноименното кюстендилско село в „най-модерното от този тип в България, снабдено с електричество, заслони и други удобства”.

Христов взе язовира, известен още под имената „Светата вода” и „Върташево”, миналата година – той бе единственият кандидат за обявената от община Кюстендил 35-годишна концесия със задължение инвеститорът да вложи в язовира минимум 68 000 лева без ДДС. Производителят обаче обещава в офертата си инвестиции за 128 800 лева и с настоящото си намерение потвърждава, че още тогава е смятал да превърне новата си придобивка в място за риборазвъждане и любителски риболов.

Язовирът, който е с площ 23,9 дка, има обем от 56 000 куб.м вода и съгласно изискванията на екоинстанциите той трябва да се поддържа целогодишно пълен, за да може концесионерът да изпълнява задължението си, визирано в договора за наем, всяка година в продължение на 214 денонощия да подава вода за напояване. Успоредно с това Христов възнамерява за 1 г. да произвежда 2150 кг риба, от които 500 кг шаран, 100 кг пъстър толстолоб, 150 кг бял амур и 100 кг сом. За да не се уврежда водата за поливане с антибиотици и други вредни примеси, рибите ще се хранят със зърнени фуражи и подходящи смески.

Преди да започне зарибяването, на Божидар Христов обаче му предстои да се справи с институциите. Сред тях са Министерството на околната среда и водите, от което трябва да получи разрешение за водоползване, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която да прецени състоянието на язовирната стена и съоръженията към нея, Междуведомствената комисия към областта, чието задължение пък е да прецени общото техническо експлоатационно състояние на язовира, и др. Сериозни преговори му предстоят и с РИОСВ, тъй като водното тяло е оценено в много лошо екологично и химично състояние и той трябва да убеди инспекторите, че ще направи и невъзможното за подобряването им с поставен му краен срок 2027 г.

Въпреки че Божидар Христов е един от най-крупните производители в Кюстендилско със собствени магазини в Кюстендил, София и Пловдив. Той стана известен покрай едно от трите си деца и фейк новина, свързана с бившата социална министърка Емилия Масларова. През 2006 г. дъщеричката на Христов бе избрана за бебе на годината и 2 г. по-късно нейна кръстница трябваше да стане Масларова, тогава министър в кабинета „Станишев”. За зла участ служебният мерцедес на кръстницата обаче бе паркиран до бентлито на приятел на Божидар Христов, който също бил поканен на кръщенето, и още на другия ден медиите гръмнаха, че Масларова дошла на частно събитие в Кюстендил с лимузина, крайно неподходяща за поста й на министър, отговарящ за най-бедната прослойка на обществото.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *