Прокуратурата в Италия разследва Матео Салвини

Лидерът на дясната партия “Лига” Матео Салвини е обект на криминално разследване от прокуратурата на Рим по подозрения, че неуместно е използвал служебни полети. Това съобщи Ройтерс, цитирайки източник, близък до разследването.

Проверката за евентуална злоупотреба със служебно положение засяга 35 полета със самолети и хеликоптери, предприети от Салвини по времето, когато беше вътрешен министър в предишното правителство на страната. 

Министрите могат да използват държавни самолети и хеликоптери по служебни причини, но не и за партийна кампания, което прокуратурата подозира, че е направил Салвини. Той пътуваше из Италия месеци наред. Случвало се е да съчетава министерските си задължения с партийни митинги, предаде БТА. 

“Прочетох, че съм обект на разследване”, заяви Салвини, след като няколко вестника публикуваха новината. “Всички мои полети с държавни самолети са били по държавни причини. Никога не съм взимал държавен самолет, за да отида на почивка, както правят други политици”, подчерта той.

Италианския Одитен съд (Сметната палата), който е специализиран по делата, свързани с публични средства, разгледа случая по-рано тези година и постанови, че използването на държавните полети е незаконно, но прекрати делото на основание, че те не са натоварили данъкоплатците с допълнителни разходи. Малко вероятно е разследването да отслаби подкрепата за Лигата, която безспорно е най-популярната партия в Италия, с рейтинг от около 30% според изследванията на общественото мнение, посочва Ройтерс.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *