Прокуратурата в Кюстендил с отказ да образува производство по казуса за македонците с двойно гражданство

Общо шест преписки са образувани в Районната прокуратура в Кюстендил във връзка с евентуално купуване на гласове, информира говорителят на прокуратурата Галина Димитрова. При една от преписките има образувано бързо досъдебно производство, каза още говорителят на държавното обвинение.

С отказ от наблюдаващия прокурор за образуване на досъдебно производство е приключена преписката за подготовка за евентуално купуване на гласове чрез привличане на граждани на Северна Македония с българско гражданство.

Случаят нашумя след изявление на вътрешния министър Бойко Рашков. Преди десет дни той посочи Кюстендил като интересен случай на купуване на гласове. По думите му трима души на високи постове в града са обсъждали варианта как да привлекат 15 000 македонци с двойно гражданство да гласуват в страната. Часове след това Районна прокуратура – Кюстендил образува преписка по докладна записка на полицейски служител от ОДМВР – Кюстендил „относно получена информация за подготовка за евентуално купуване на гласове“. В докладната записка в обем от 1 (една) страница се излагат твърдения, че на 29.06.2021 г. в хотелски комплекс в гр. Кюстендил „две лица с двойно гражданство /на РС Македония и Р България/, неустановени към момента, са провели среща с трето лице, жител на гр. Кюстендил, неустановено към момента, като предмет на разговорите са били предстоящите парламентарни избори“.

Докладната записка е изпратена с резолюция „за РП – Кюстендил“, без да е извършена проверка. Поради липса на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление против политическите права на гражданите прокурор при РП – Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка.  

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *