Прокуратурата в Разлог стартира проверка на качеството на водата заради честите случаи на стомашно-чревни разстройства през лятото

Проверка на качеството на водата в Разлог е стартирала Районната прокуратура в града. Държавният обвинител се е самосезирал в края на месец септември заради информация за многото случаи на стомашно-чревни разстройства, продължили необичайно дълго време през летните месеци на годината.
От Районна прокуратура – Разлог потвърдиха за проверката и допълниха, че в хода й ще бъде направен включително и независим анализ на водата. “Да, има образувана проверка, която продължава и към днешна дата. Вече са изискани документи от Басейнова дирекция, изискана е информация и от МБАЛ – Разлог за броя на лицата, които са лежали в болница със стомашни разстройства през месеците юли и август. Предстои да бъде направен и анализ на качеството на водата, като той ще бъде възложен на независима лаборатория”, каза прокурор Ружена Кондева, административен ръководител на РП – Разлог.
Изисканата от Басейнова дирекция “Западнобеломорски район” информация е заради съмнения за замърсяване на два подземни водоизточника – “Кьошката” и “Извора”, чиито води се използват за питейно-битово водоснабдяване на населението. Изискани са подробни данни за извършения мониторинг на двата водоизточника за периода май-октомври 2019 г. и за същия период на 2018 г., включително данни за резултатите от взетите проби, данни за евентуално отклонение от нормите, оценка на състоянието на водните тела и други.
Припомняме, че през летните месеци на тази година стотици хора в Разложко бяха повалени от повръщане и разстройство. Темата бе коментирана и в социалните мрежи, а заради продължителността почти през цялото лято съмненията бяха насочени именно към замърсени или прехлорирани водоизточници. Сигнали за това бяха депозирани и в РЗИ, а от там бяха категорични, че става въпрос за лятна вирусна инфекция и няма завишение от нормите за качество на питейната вода. От РЗИ бе изискана и информация от всички джипита в района за броя на заболелите, а данните сочеха за минимален брой пациенти, едва по 2-3 на ден, потърсили помощ заради стомашно-чревни разстройства.
От аптечната мрежа в града тогава споделиха, че по-голямата част от хората предприемат самолечение и не търсят медицинска помощ, но признаха, че най-купуваните медикаменти са деган и спазмолитици, тъй като вирусът е съпроводен с остри стомашни болки. Те допълниха, че продажбите на тези медикаменти са се увеличили в пъти.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *