Прокуратурата започва проверка след протестите на границата

Софийска градска прокуратура започва проверка за престъпление против политическите права на гражданите срещу кандидат-депутатите, блокирали границата с Турция преди предсрочните избори.

На 21 и на 24 март патриотични формации организираха протести в районите на граничните пунктове с Турция, а целта им бе да се противопоставят на така наречения изборен туризъм. Блокирани бяха и трите гранични пункта Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. От прокуратурата заявяват, че до главния прокурор Сотир Цацаров са постъпили множество сигнали от граждани за това, че на 24 март в района на ГКПП Капитан Андреево, по време на митинг, са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите на 44-то Народно събрание.

Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е станало публично известно и чрез медиите. Предвид данните за извършено престъпление от общ характер и от лица, ползващи се с имунитет по смисъла на чл.160 от Изборния кодекс, прокурори от Софийска градска прокуратура започват лична проверка.

В хода на проверката ще бъдат изискани от средствата за масова информация всички записи и предавания, съдържащи кадри от поведението на лицата, срещу които са сигналите. Ще бъдат снети обяснения от граждани и длъжностни лица – служители на МВР, и ще се изискат относимите по случая документи.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *