Топ теми

Прокуратурата иска закриване на сдружението за македонско малцинство, регистрирано в Благоевград

Прокуратурата иска прекратяване на гражданско сдружение заради противоконституционна дейност, съобщиха от Върховната касационна покуратура. От Сдружението твърдят, че в страната има македонско малцинство (каквото не съществува, предвид решение № 1 от 29.02.2000 г. на КС на РБ по конст.д. № 3/1999 г.).

С политически цели от Сдружението искат да наложат защита на това несъществуващо етническо малцинство, показва проверката на прокуратурата.

“Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл. 44 ал.2 от Конституцията на Р България”, се казва в исковата молба.

Случаят започнал да се разплита след като главният прокурор Сотир Цацаров е сезиран от Държавна агенция “Национална сигурност” за регистрирано сдружение с нестопанска цел. Името на сдружението е “Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права” със седалище град Благоевград.

Това сдружение цели разрушаване на единството на нацията и представлява заплаха за националната сигурност, установяват правните органи.

От името на главния прокурор справката от ДАНС е препратена на Окръжна прокуратура в град Благоевград, пише news.bg.

От Благоевградската прокуратура след проверка случая, сезираха днес – 21 ноември 2019 г., Окръжния съд в града с искане за прекратяване дейността на “Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права”.

Основание за това е дейността на сдружението, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави. 

Припомняме, вчера – 20 ноември, стана ясно, че вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов сигнализира за опасна дейност от две НПО-та, регистрирани в Благоевград. В уставите им има цели и задачи, сходни със забранената у нас партия “ОМО – Илинден – ПИРИН”, на която през 2009 г. съдът отказа регистрация на партия ОМО “Илинден”.

Сред учредителите на едното сдружение фигурират и имена от ръководството на въпросната противоконституционна организация, уточнява в сигнала си вицепремиерът.

В тази връзка Каракачанов е поискал от главния прокурор прекратяване регистрацията на двете сдружения – “Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права” и “Антични македонци”. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *