Прокуратурата иска 6 г. затвор за италианец, внасял контрабандни цигари от България

Прокуратурата на Болоня поиска 6 г. затвор за Джерардо Куомо, обвинен заедно със сина си Марко и с други десетина души за контрабанда на цигари от България. Според в.”Република” за другите обвиняеми се иска затвор от 4 г.и 6 месеца. Според обвинението всички те участвали в престъпна група.

Джерардо Куомо е известен в Болоня като цигарения крал, но също и с това, че преди 3г. изяви желание да купи баскетболния клуб „Фортитудо Палаканестро” и да го вкара в А-групата на Италия.

„Република” припомня, че сегашният процес в съда, председателстван от Роберто Джовани Маца, започна, след като през 2012 г. Финансовата гвардия и регионалната дирекция „Антимафия” в Болоня извършиха 13 арести, сред които и на двамата Куомо. В процеса на разследването, продължило 2 г., бяха иззети 17 тона цигари. Според обвинението те били произведени в България, но идвали в Италия по сложна схема – минавайки през Швейцария, Турция, Кипър и Гърция. В България Куомо се затвърдил и като производител на нова марка цигари „Garret”.

Съдът на Болоня трябва да произнесе присъдата си срещу Куомо на 26 февруари 2019 г.

През 2015 г.Куомо обяви, че иска да купи „Фортитудо”, декларирайки, че „не е нито принц, нито пират, а пристрастен по баскетбола с известни финансови възможности”.

Куомо съвсем не е ново име за местната сцена в Болоня. В миналото бил обвинен, че през 90-те години внасял по 1000 тона цигари месечно в област Пулия от Черна Гора, след което изпирал парите в Швейцария. Заради давността на престъпленията от миналото, по които бил обвинен, през 2015 г. Куомо си върнал запорираните от властите пари. Част от тях искал да инвестира в изграждането на силен баскетболен клуб.

72-годишният Куомо е родом от Граняно, до Неапол.

Според изданието «Болоня тудей» дон Джира, както наричат Джерардо Куомо, се сдобил с първата си присъда за контрабанда през 1972 г. В средата на 90-те години се преместил в Швейцария, откъдето снабдявал италианските контрабандисти, внасящи цигари с моторни лодки от Черна гора. Куомо бил съден за участие в мафиотска група, но бил оправдан два пъти за 3 г.от Апелативния съд – през 2008 и 2011 г. Изданието припомня, че Куомо заявил в тв интервю, че търговията му не била нелегална, защото за нея плащал данъци.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *