Прокуратурата: Над 180 тона са загробените опасни отпадъци по аферата с братя Бобокови

Нов документ доказва връзка на братя Бобокови с опасните отпадъци край Червен бряг, съобщиха от Специализираната прокуратура. 

Във връзка с разследването, образувано за участие в организирана престъпна група, по което са обвинени А.Б., П.Б., бившият зам.-министър на околната среда и водите К. Ж. и други длъжностни лица, продължават да се извършват следствени действия – оглед на местопроизшествие в гр. Червен бряг, местност Лъката, в имот, където бе открито нерегламентирано съхранение на отпадъци, за които в хода на разследването е установено, че са опасни, се казва в съобщението.

Същите са били предадени за съхранение от дружество от група „Монбат“ на търговско дружество, което не притежава нужните инсталации и са били заровени в местността „Лъката“. Количеството, което е открито, надхвърля това, което беше обявено до момента. Очаква се общото количество опасен отпадък, който не подлежи на последващо рециклиране, да надхвърли 180 тона. В хода на действията по разследването са намерени и иззети придружаващи загробения товар документи с надпис Монбат – Сърбия.

Междувременно е установено, че част от този опасен отпадък е бил заровен и в стопанство в с. Рупци, общ.Червен бряг, като количеството, установено там, е около 100 тона.

Предстои извършване на допълнителни огледи на площадки, на които незаконосъобразно са съхранявани опасни отпадъци, имащи отношение към воденото досъдебно производство в с. Рупци, общ. Червен бряг, гр. Плевен и Кремиковци.

Предстои извършване на допълнителни огледи на площадки, на които незаконосъобразно са съхранявани опасни отпадъци, имащи отношение към воденото досъдебно производство в с. Рупци, общ. Червен бряг, гр. Плевен и Кремиковци. 

В началото на юли бе съобщено за над 120 тона незаконно загробените отпадъци, открити в землищата на гр. Червен бряг и на с. Рупци, обл. Плевен, които по външни белези могат да се определят като опасни.

Първоначалният анализ тогава сочеше, че това е едва около 1/3 от общото количество заровен отпадък, генериран от дружества, собственост или свързани с досъдебното производство, по което в качеството им на обвиняеми са привлечени лицата Атанас и Пламен Бобокови.

В хода на извършения оглед под ръководството на Специализирана прокуратура бе открито и трето място с изкопни ями, които са служили за съхранение на неустановено като количество и съдържание незаконен отпадък. 

Действията, стартирали на 01.07.2020 г., са установили, че към онзи момент в откритите силажни ями се е съхранявал опасен отпадък, включващ части от акумулаторни батерии, загробени преди около 4-5 години, които не подлежат на последващата преработка.

Зaщитaтa нa Πлaмeн Бoбoĸoв ocпopи пpeд Cпeциaлизиpaния cъд втората гapaнция oт 1 милиoн лeвa, oпpeдeлeнa oт Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa.

B жaлбaтa aдвoĸaтът на Бобоков – Инa Лyлчeвa, зaявявa, чe нoвитe oбвинeния cpeщy ĸлиeнтa ѝ зa „пpecтъпeн cгoвop“ зa тъpгoвия c влияниe ca aбcypдни и нecъcтaвoмepни, ĸaĸтo и ca изpaз нa пpoизвoл и пpиcтpacтнocт. Ocвeн тoвa пoдчepтaвa, чe внeceната вече парична гаранция от Πлaмeн Бoбoĸoв в размер на 1 000 000 лeвa пo дeлoтo зa opгaнизиpaнa пpecтъпнa гpyпa за внос на опасни отпадъци.

Според адвоката дoceгa пpoцecyaлнoтo пoвeдeниe нa ĸлиeнтa ѝ e билo пepфeĸтнo, a вeчe нa двa пъти e зaдъpжaн.

Bтopият apecт бe минaлия чeтвъpтъĸ след акцията на прокуратурата нa „Дoндyĸoв“- 2, пocлeдвaни и oт зaдъpжaнe и нa пpeзидeнтcĸия cъвeтниĸ Πлaмeн Узyнoв. Дeн пo-ĸъcнo и двaмaтa вce пaĸ бяxa ocвoбoдeни, cpeщy пapични гapaнции.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *