Прокуратурата поиска забрана на партия „Възраждане“

Прокуратурата поиска закриването на партията на Костадин Костадинов – “Възраждане”, заради груби документални нарушения при учредяването й, става ясно от съобщението на обвинението.

Софийска градска прокуратура (СГП) инициира пред Софийски градския съд (СГС) процедура за заличаване на регистрацията на политическа партия „Възраждане“ и нейното разпускане
.

Проверка на магистратите е разкрила множество нарушения, свързани с регистрацията на ПП „Възраждане“, а именно – неверни лични данни. В списъка на учредителите са открити поне 500 “мъртви души”. Декларирани са били неверни данни за тези хора, а в същото време други 86 участници в Учредителното събрание се оказали в чужбина по време на провеждането му, а са вписани като учредители.

108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (общо 580 броя), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 граждани са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии, а други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“.

За две лица има попълнени декларации за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 02.08.2014 г. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през м. юни 2014 г.

Въз основа на материалите от образуваната преписка в СГС е изготвена и внесена искова молба за образуване на дело. След насрочването му същото ще бъде разглеждано в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни, уточняват от прокуратурата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Пурко Курков

    Типични селски номера на селяндура, откраднал партийна субсидия на фалшивата му партия и си построил къща. Сега трябва да му конфискуват къщата, а него – в панделата, да отработва откраднатото!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *