Топ теми

Прокуратурата проверява дали лекарката с COVID-19 в Кърджали е укрила информация

Окръжна прокуратура – Кърджали образува проверка по подаден сигнал от РЗИ- Кърджали срещу 28-годишна лекарка от „Пирогов“, която след установяване на положителна проба за COVID-19 не е съдействала и укрила информация от здравните власти за установяване на контактните лица, съобщи Би Ти Ви. Според директора на РЗИ – Кърджали д-р Виктор Кирчев, тя е предизвикала огнище в Кърджали, тъй като 12 от болните в региона са се заразили в следствие на контакт с нея, за което тя първоначално е укрила информация.

Близка на лекарката, 74-годишна жена с тежко заболяване, е починала снощи. В момента д-р Сибел Мустафа е под карантина в дома си в Кърджали, съобщава 24 часа. Сред заразените са лекар и санитарка в белодробното отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” – Кърджали, заради което отделението от вчера е затворено. В него има 15 пациенти и 3 медицински лица, които са карантинирани там от 48 часа. Днес тестовете им са отрицателни и предстои след повторна дезинфекция, отделението да бъде отворено. В отделението инфекцията влиза, след като лекарката – д-р Сибел Муса – отива на свиждане на 74-годишна тежко болна жена. Тя е допусната в отделението, въпреки че свижданията са били ограничени, като колега на медиците. Преди да започне специализация в „Пирогов“, лекарката е работила в Спешното отделение на болницата и е познавала повечето лекари. В момента на свиждането тя все още не е била тествана. Според нейни колеги от болницата, тя е посетила и инфекциозното отделение и се е оплакала, че има температура от няколко дни, заради което сама е поискала да и бъде направен тест. След отчитане на положителния резултат, тя заявила, че от връщането си от София на 23 май е нямала контакт с никого, защото не е излизала от дома си. Колегите й от болницата обаче подават друга информация в РЗИ.

Заради отказа за съдействие от нейна страна, установяването на контактните лица и тестването им отнема близо седмица. След направените тестове става ясно, че заразени с COVID-19 са: лекар и санитар от белодробното отделение, 74-годишната болна, при която лекарката е била на свиждане, 90- годишна пациентка, която е била в една стая с нея, инфекционист от частната болница в Кърджали, както и членове на семейството на лекарката от с. Черноочене, една от която работи като шивачка в цех в селото.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *