ПРОКУРАТУРАТА РАЗКРИ ИЗБОРНА АФЕРА! Дъщерята на петричката бизнесдама Д. Бацанова – Надежда, гръмна в схема за купуване на гласове

Бизнесдамата Надежда Бацанова от Петрич е обвинена като ръководител на престъпна група за търгуване на гласове. Участници в групата са петричанинът Сергей Димитров, кандидатът за депутат в листата на БНО за Благоевградска област, Димитър Топалов, бивш зам. кмет на Ракитово, и ромският тартор от Пловдив Асен Бошнаков. За схемата бе огласено вчера от говорителя на главния прокурор Сийка Милева. 

Първоначално разследването по образуваното досъдебно производство е започнало в Районна прокуратура – Пловдив и към наказателна отговорност са привлечени трима души. Събрани били доказателства за участието в групата и на лице, ползващо се с имунитет в качеството на кандидат за народен представител. Затова разследването преминава към Софийска градска прокуратура, като единствена компетентна да разследва деянията, извършени от лица с имунитет.

От всички събрани до момента доказателства се установява, че престъпната група е била създадена и е действала в периода от 06.02.2021 г. до датата на провеждане на изборите за 45-ото народно събрание. Дейността й се развивала на територията на цялата страна. Групата била с пирамидална структура. Финансирането й било осигурявано от лице, пребиваващо на територията на страна извън ЕС.

От мястото си на пребиваване мъжът е прехвърлял парични средства в Република Турция, а оттам с “мулета” те са били пренасяни на територията на страната. Организатор и ръководител на групата е собственик и управител на 4 търговски дружества, с които стопанисва метанстанция, кабелна телевизия, хотелски комплекс и завод, който поддържал непрекъсната пряка връзка по телефон с неформален лидер на политическа партия. След това получените указания и информация били предавани  на други участници. “Собственик на търговско дружество, притежаващо завод за перилни препарати на територията на гр. Пловдив, се е срещал с член на ОПГ. На него му била обещана парична сума, както и съдействие при бъдещо кандидатстване по европрограми”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Във въпросния завод работят много от жителите на Столипиново и според разследването Бацанова дори платила издаването на нови лични карти на работниците, за да могат да гласуват за партийната листа. Финансирането на групата се е осъществявало от лице, което към настоящия момент пребивава на територията на страна извън ЕС. Неформалният партиен лидер изпращал парите за купуване на гласове в Турция, оттам т.нар. “мулета” ги доставяли у нас. Едната схема за изборна търговия била чрез застъпниците на партията в секциите.

„На всеки застъпник се заплащало и допълнително сумата от 100 лева, той, от своя страна, следвало да отведе до урните поне по трима гласоподаватели”, каза Сийка Милева. С цел координиране на действията били организирани множество конспиративни срещи в София, Пловдив, Петрич, Карлово и други населени места. Сред участниците в престъпната група са кандидат за народен представител, общински съветник и лице със силно влияние в квартали с преобладаващо малцинствено население. 

Дейността им е била организирана по няколко схеми: установяване на лица на местно ниво, осигуряващи гласоподаватели срещу заплащане; предлагане на имотна облага на собственици на търговски дружества с цел работниците им да гласуват за определена партия; осигуряване на лица, ангажирани срещу заплащане с отвеждане на гласоподаватели до избирателните урни.

При извършените претърсвания и изземвания в обитаваните от членовете на групата жилища, както и в ползваните от тях автомобили са били намерени и иззети множество списъци с лични данни на потенциални гласоподаватели, мобилни телефони и лаптопи. Участниците в разкритата престъпна група са арестувани. Трима от задържаните са с постоянна мярка “задържане под стража”, а един е с мярка “подписка”, която ще бъде протестирана от прокуратурата.

“Единият е лице с имунитет към момента на извършване на деянията – кандидат за народен представител. Вторият участник в групата е лице, което е било бивш кандидат за евродепутат, бивш заместник-кмет на община в България и настоящ общински съветник в същата община. Третият участник в групата е лице със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население”, заяви Сийка Милева.

Задържаният мъж от ромски произход е Сергей Димитров от Петрич, той е бил на шесто място в листата за депутати на БНО в Благоевградска област. Водач на листата беше председателят на сдружението на фармацевтите в Пиринско Константин Качулев, областен координатор на партия „Българско лято“, чийто вдъхновител е бизнесменът Васил Божков.

Ето какво заяви вчера К. Качулев пред репортер на „Струма“: „Не познавам кандидат-депутата Сергей Димитров. Не съм го и виждал по време на предизборната кампания, тъй като аз се включих по-късно, тъй като бях в болница заради Ковид-19. Дори не знам как е одобрен за листата. Аз знам  втория, третия и четвъртия в листата. Ние сме млада партия и много не се познаваме”.

Петричкият ром Сергей Димитров е бил член на ГЕРБ, след което напуснал и станал учредител на партията „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов.

Сергей Димитров

Обвинената като тартор Надежда Бацанова е дъщеря на Христо и Добринка Бацанови. Майка й е бивша общинска съветничка в Общинския съвет на Петрич. Фамилията държи кабелна телевизия “БАЦ”, едноименен спа комплекс и метанстанции. Надежда Бацанова е била кандидат за евродепутат от партия БАСТА на бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Репортер на „Струма“ вчера направи опит да разговоря с Добринка Бацанова, която обаче затвори телефона.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *