Прокуратурата разпореди незабавна проверка за замърсяването на Места край Елешница, на 30 май започва почестването

Районна прокуратура – Разлог е разпоредила незабавно извършване на проверка за сериозно замърсяване на река Места в района на пресевната в село Елешница. Държавният обвинител се е самосезирал след публикувани в социалните мрежи снимки на коритото на река Места, което е заринато с пластмасови бутилки и други отпадъци, има и твърдения за умряла риба. По случая е образувана преписка, по която е възложена проверка за извършено престъпление по чл. 352, ал. 1 от Наказателния кодекс – замърсяване или допускане на замърсяване на почвата, въздуха, водни течения, басейни, подземни води, което ги прави опасни за хора или животни и растения, или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

Наред с това е образувана и преписка по общия надзор за законности и е възложено на община Разлог и компетентните контролни органи да извършат незабавна проверка, за да се установи дали има екологично замърсяване. С извършване на проверката са ангажирани Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” – гр. Благоевград, Регионална инспекция по околната среда и водите, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури към Министерството на земеделието, храните и горите. Разпоредена е и фактическа проверка на място.

Контролните органи трябва да установят дали е налице нарушаване на разпоредбите на Закона за управление на отпадъците, в това число нормата на чл. 29, ал. 2 от него, съгласно която се забранява изоставянето, нерегламентираното изхвърляне и изгаряне или друга форма на неконтролирано управление на отпадъците. Ще се проверява още налице ли са нерегламентирани сметища в посочения район. Предстои да бъде проверено дали се извършва изхвърляне на опасни отпадъци на неразрешени за това места или в съдове или торби, различни от определените от общината за измерване на количество битови отпадъци по Закона за местните данъци и такси. Органите следва да изяснят налице ли е нерегламентирано изгаряне, или извършване на друга форма на неразрешено третиране на неопасни отпадъци.

На контролните органи е разпоредено да извършат и вземане на проби от реката, с които да се изследва има ли причиняване на отравяне на риби.

Фотосите с огромното замърсяване са разпространени в социалните мрежи миналата седмица и са споделени хиляди пъти. Замърсеното място е в района на пресевната, по пътя от Елешница към Добринище. Според местни отпадъците се носят от теченията на реките Места и притоците й – Глазне и Изток. Посочените реки преминават през много от населените  места към  общините Разлог, Белица и Якоруда, а насъбралите се отпадъци са резултат от безотговорността на хората. Предстои да бъде извършена проверка от компетентните органи

Същевременно кметът на Елешница Сашо Мицин сподели, че РИОСВ – Благоевград  и Басейнова дирекция вече са извършили проверка на място в петък. Дадено е предписание за почистване на коритото на реката. В случай че такова не бъде извършено, ще бъде съставен акт за установено административно нарушение и община Разлог я грози санкция. Вече е направена и организация за почистване на реката, което ще стане на 30 май, събота. На място ще бъде изпратена и техника, а десетки жители на селото са дали заявка също да се включат в почистването. 

Сашо Мицин сподели още, че  замърсяване е имало и друг път, но за пръв път то е толкова голямо.

Сашо Мицин

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *