HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Прокуратурата разследва случая с падналото скеле на 14-етажния блок в Благоевград, проверява и конфликт на интереси при санирнето

Районна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно производство във връзка с падналото скеле на 14-етажния блок на ул. „Цар Иван Шишман“ №16, който се санира по Национална програма за енергийна ефективност. Предприетото разследване е за престъпление по чл. 136 от НК – нарушаване на правилата за безопасни условия на труд и излагане на опасност живота или здравето на трудещите се. Веднага след инцидента на 6 юни, който като по чудо се размина без пострадали, местопроизшествието е посетено от прокурор и по този случай Окръжната прокуратура е възложила проверка и по реда на надзора за законност.

Припомняме, че при проверката на Инспекция на труда бе установено, че нито един от четиримата работници, които са били на място, не е имал сключен трудов договор с фирмата изпълнител „Техно-енерджи“ ООД. Такива са сключени едва след проверката.

Освен това Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира във връзка с данни за нарушения при санирането на сгради в града, представени в медиите и дискутирани. Към настоящия момент е възложена проверка на органите на полицията за установяване на данни за извършено престъпление от общ характер. По линия на надзора за законност се осъществява проверка относно твърденията за конфликт на интереси. Припомняме, че непосредствено след инцидента със скелето и  поредицата медийни разкрития за свързани фирми,  участващи в санирането, със зам. кмета Янко Янков той подаде оставка.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *