HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Прокурорите не избраха свои представители за ВСС

Нито един от кандидатите не получи повече от половината от действителните гласове на днешното гласуване на Общото събрание на прокурорите за избор на членове за ВСС, съобщава БГНЕС. Изборът ще продължи утре между всички кандидати. Председателят на Избирателната комисия в Общото събрание на прокурорите Стефани Черешарова обяви, че в съответствие с чл. 29к, ал 2 от ЗСВ проведеният днес избор е редовен. Гласували са 1185 души – повече от половината от 1503-мата магистрати, включени в списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29д от ЗСВ.

Общият брой на действителните гласове, съгласно данните от гласуването с хартиени и електронни бюлетини е 1175. Въз основа на крайните резултати Избирателната комисия обяви, че няма избрани кандидати за членове на новия състав на ВСС, защото никой от тях не е получил повече от половината от действителните гласове, каквото е изискването на чл. 29л, ал. 3 от ЗСВ. Тъй като при проведения избор не са избрани определените в ЗСВ 4-ма членове от квотата на прокурорите, в изпълнение на чл. 29л, ал. 4 от Закона изборът ще продължи утре, 4 юни 2017 г. с произвеждане на повторно гласуване от 8.00 ч. до 18.00 ч. в централното фоайе на Съдебната палата на бул. „Витоша“ № 2. На втория тур прокурорите ще избират отново между 12-те кандидати за членове на ВСС.

При повторното гласуване прокурорите заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно дистанционно гласуване ще използват същите талони, които са използвали днес. Право на участие в избора имат всички 1503-ма прокурори от страната, като 1377 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *