Прокурорите не избраха свои представители за ВСС

Нито един от кандидатите не получи повече от половината от действителните гласове на днешното гласуване на Общото събрание на прокурорите за избор на членове за ВСС, съобщава БГНЕС. Изборът ще продължи утре между всички кандидати. Председателят на Избирателната комисия в Общото събрание на прокурорите Стефани Черешарова обяви, че в съответствие с чл. 29к, ал 2 от ЗСВ проведеният днес избор е редовен. Гласували са 1185 души – повече от половината от 1503-мата магистрати, включени в списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29д от ЗСВ.

Общият брой на действителните гласове, съгласно данните от гласуването с хартиени и електронни бюлетини е 1175. Въз основа на крайните резултати Избирателната комисия обяви, че няма избрани кандидати за членове на новия състав на ВСС, защото никой от тях не е получил повече от половината от действителните гласове, каквото е изискването на чл. 29л, ал. 3 от ЗСВ. Тъй като при проведения избор не са избрани определените в ЗСВ 4-ма членове от квотата на прокурорите, в изпълнение на чл. 29л, ал. 4 от Закона изборът ще продължи утре, 4 юни 2017 г. с произвеждане на повторно гласуване от 8.00 ч. до 18.00 ч. в централното фоайе на Съдебната палата на бул. „Витоша“ № 2. На втория тур прокурорите ще избират отново между 12-те кандидати за членове на ВСС.

При повторното гласуване прокурорите заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно дистанционно гласуване ще използват същите талони, които са използвали днес. Право на участие в избора имат всички 1503-ма прокурори от страната, като 1377 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *