Прокълнато богатство и купища злато в сърцето на Родопите сеят смърт

Несметни богатства и купища злато се крият под скала до родопското село Малка Арда! Съкровището е прокълнато и убива всички, решили да се докопат до него, убедени са местните хора, пише столичен ежедневник. Скъпоценностите са заровени под прочутия в района на община Баните Шилнест камък в местността Врапово.

Златните кюлчета и накити са укрити в непристъпното тогава кътче от известен римски владетел. “Ако някога намерите имането ми, конете ще си подковавате със злато”, заявил пълководецът и отпрашил със свитата си от Родопите. Легендата за богатствата се предава от уста на уста и до ден днешен в близките села Малка Арда, Белев дол и Кръстатица. За истинността на вековния мит свидетелства и 75-годишният Бойко Чолаков.

Пенсионерът е бил кмет над 30 години на село Белев дол. век трима приятели от съседното село Оряховец тръгнали да търсят златото и не след дълго всички починали”, разказва Чолаков.  В местността се разказват и други случки за иманяри, застигнати от нелепа смърт само защото са се опитвали да търсят заровените жълтици. Пенсионираният кмет е убеден, че съкровищата са защитени със заклинания. Едно от тях например е, че е заровено въже, което ще се превърне в змия, която се появява и напада всеки, който копае, за да търси имането.

Местните са категорични, че който намери заровено злато, умира. “Най-вероятно тези, които някога са закопали богатствата, са ги посипвали с уранов прах, от който настъпва отравянето на иманярите”, разказва Чолаков. Разковничето за намиране на богатството на владетеля е скрито в подземна вода, за която всеки в района знае, че съществува, но все още не е открита. От нея тръгвал синджир, който води до мястото, където е зарито имането, споделят преданието местните. Но никой вече не смее да копае под скалата от страх да не умре като тримата иманяри от Оряховец.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *