Топ теми

Промени в образователната система: Ще бъде ли олекотен учебният материал?

Олекотяването на учебния материал в различните видове учебници се налага, защото има повторения и излишна информация. Това е наложително. Работни групи работят за това как и по какъв начин да се премахне ненужното съдържание. Това коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

„Синдиката на българските учители повтаря години наред, че трябва да бъде променен начинът на обучение. Олекотяването на учебния материал е сложен процес. Образованието е динамичен процес, който трябва да бъде винаги напред в обществените процеси”, каза Такева.

По думите ѝ трябва да се направят промени в закона за предучилищното и училищното образование.

Според историкът и учител Емил Джасим новото изходно ниво за осмокласниците и допълнителното входно ниво за деветокласниците е много краткосрочна мярка, която цели да покаже, че там нещо се прави. „Резултатите на PISA могат да бъдат по-високи, ако се промени методиката. Важно е как натрупаното знание може да бъде използвано. Знанията и уменията да бъдат прилагани в живота”, добави той

По думите му PISA  е международно изследване, което изследва функционалната грамотност сред 15 годишните с различен тип задачи.

Според него комуникацията на министерството с обществото е кошмарна.

„Това с новите програми сме го гледали много пъти в последните 20 години. Когато се променят учебните програми те трябва да бъдат променени с мисъл, какво искаме да постигнем.  Учебните програми отразяват философията на образованието”, уточни Джасим.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *