Промени в рехабилитационната програма на НОИ за 2018 г. изнервиха благоевградчани: При 230 лв. карта за 10 дни ни събират още по 80 лв. за шезлонг и басейн, кое му е евтиното?

Голяма група благоевградчани бяха неприятно изненадани при настаняването им в балнеохотел „Констанция” в курорта Вили Костенец, на 9 км от гр. Костенец и близо до Боровец. На място те разбрали, че по тазгодишната програма за профилактика и рехабилитация на НОИ трябва да доплащат по 4 лв. на ден за ползване на минералния басейн и по още 4 лв. за шезлонг. Тъй като смяната е 10-дневна, това означава, че всеки от тях трябва да се бръкне с по още 80 лв., което за голяма част от почиващите е сериозна сума.

Сред сюрпризираните се оказа и педагогическият съветник на VІІІ СУ – Благоевград Жулиета Думбанова, която вчера се обади от хотела силно възмутена.

„В НОИ – Благоевград, откъдето си взех картата, никой не ми каза, че басейнът и шезлонгът трябва да се плащат отделно – разказа Думбанова. – Поискаха ми 30 лв. за резервация и аз ги платих. Тук на място разбрах, че освен 230-те лева за престой в хотела, дължа още 80 лв. за минералния басейн и шезлонг, ако не искам да лежа сред бубулечките и осите в тревата. За мен, а и не само за мен 80 лв. не са малко пари. И друго нещо ми направи впечатление. За резервацията на хотела всеки от нас плати такса от 30 лв. Според Колективния трудов договор, който подписаха учителите за тази година, тези 30 лв. трябва да ни бъдат върнати обратно. В хотела обаче разбрахме, че не се предвижда да си ги получим обратно. Искам да попитам тези 30 лв. при г-жа Янка Такева ли отиват или някъде другаде?  При това положение, като се тегли чертата, излиза, че престоят на един здравноосигурен, ползващ въпросната програма на НОИ, струва по 31 лева на ден – за спане, храна и процедури. Не мога да разбера защо тогава се твърди, че тези почивки са евтини.

Шефът на НОИ в Благоевград Илиян Георгиев призна, че не е запознат с детайлите по отношение програмите за почивка на НОИ. „Наистина нашият осигурителен институт доплаща разходите, но с това се занимава държавната фирма „Профилактика, рехабилитация и отдих” /ПРО/ ЕАД”, уточни той.  Представител на фирмата в сградата, където се помещава благоевградското поделение на НОИ, била Весела Мелниклийска. Дамата обаче вчера не си вдигаше телефона.

За разлика от нея, на линия се оказа администраторката на хотел „Констанция” Антоанета Пунчева, която бе запозната с всички детайли относно програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ, по която осигурени за общо заболяване, майчинство или за трудова злополука и професионална болест, както и инвалиди могат всяка година в рамките на 10 дни да придобиват право на парични помощи за профилактика и рехабилитация в някои от 19-те хотела в България, водещи се база на „ПРО” ЕАД.

„Наистина, миналата година ползването на басейните в хотелите беше включено в общата цена от 250 лв. за 10-дневия престой, но тази година, когато цената на престоя е фиксирана на 196,40 лв. плюс още 30 лв. за задължителна резервация,  във всички хотели се доплаща за басейна – обясни Пунчева. – При нас цената е 4 лева на ден и при настаняването на почиващите всеки от тях бива запознат с това условие. Ако човек иска да ползва минералния басейн, трябва да плати 40 лв. Шезлонгът, който е допълнителна екстра, също е толкова, по 4 лв. на ден. Що се отнася до 30-те лева, които учителите очакват да им бъдат възстановени, и това беше до миналата година, сега таксата за резервация е задължителна за всички и не се връща”.

Факт е, че почивките по линия на НОИ с всяка изминала година добиват все по-голяма популярност и стотици здравноосигурени се възползват от възможността на сравнително ниски цени не само да отдъхнат, но и чрез включените в услугата 4 задължителни процедури, сред които прегледи и изследвания, да укрепят здравето си. Цените се определят от Надзорния съвет на НОИ, който преценява по колко ще трябва да плати здравноосигуреният и колко ще доплати за престоя му самият институт. Тази година НОИ плаща по 7 лв. частична парична помощ за хранене на ден.

По-голяма част от хората, които ползват базите на НОИ, имат проблеми с опорно-двигателния апарат, артрити, артрози, заболявания на дихателната система  и др.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *