Променят служебно разрешителните за водовземане на минерална вода от находището в Баня, за да влизат парите от таксите в бюджета на община Разлог

Служебно изменение на разрешителните за водовземане на минерална вода от находището на село Баня ще бъде направено на две от фирмите – „Феб“ ЕООД, представлявано от Мария Симеонова, и „Елени 2“ЕООД, представлявано от Елена Наумова, които са с издадено разрешително от МОСВ и Басейнова дирекция. В тази връзка Общинският съвет в Разлог вече даде своето съгласие, като целта е средствата от таксите за минерална вода да постъпват в бюджета на община Разлог.

От отдел „Екология“ в община Разлог казаха, че такова изменение вече е направено за всички фирми с издадени разрешителни от МОСВ,  като само една от фирмите е депозирала заявление за увеличение на ползвания дебит и се чака становище от РИОСВ, след което ще бъде служебно изменено и нейното разрешително.

От регистъра на издадените разрешителни за водоползване на минерална вода от находище „Гулийна баня“ става ясно, че фирма „Феб“ има издадени две разрешителни от МОСВ с общ дебит от 0.7 литра за секунда, или 22 075,20 куб.м на година. По сегашните цени на минералната вода от 0.50 лева, определени от община Разлог, това прави малко над 10 хил. лева годишна такса, които местната администрация губи, тъй като разрешителните са издадени от МОСВ. Фирмата е собственик на два имота в Баня от няколко години, но към момента те са незастроени. Това обаче не я освобождава от задължението да плаща заявеното количество, тъй като в противен случай  разрешителното й ще бъде прекратено.

Другата фирма – „Елени 2“ ЕООД, ползва доста по-малко количество – 0,047 л/сек, или 787,2 куб.м на година, и е с сред реалните инвеститори в Баня. Фирмата е на Елена Наумова, която е с корени от селото и бе най-активният борец против изграждането на депото за битови отпадъци. Елена Наумова е собственик на комплекс, състоящ се от няколко къщи.

Според регистъра на издадените разрешителни общо 13 са издадени от МОСВ и Басейнова дирекция. Три от тях са прекратени, а едно е с изтекъл срок.     

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *