Промотират 190 дка общински имот за привличане на инвеститор за индустриална зона

Изпълнителният директор на Национална компания „Индустриални зони” /НКИЗ/ Антоанета Барес и кметът на Кюстендил Петър Паунов подписаха меморандум за сътрудничество. Антоанета Барес обясни, че ще се работи в посока подпомагане развитието на икономиката и подпомагане притока на преки чуждестранни инвестиции в Кюстендилско.

Общината предлага терен от 190 дка – бившето военно стрелбище до село Жиленци.

„Идеята за сътрудничество с общините става на принципа на „ад хок” проекти, които ние сме предвидили за развитие на общини с голям потенциал за привличане на инвестиции, каквато е Кюстендил, с оглед местоположение, наличие на терени и инфраструктура. Първата стъпка е: активно започваме да промотираме терена в община Кюстендил, като в момента, в който имаме заявен инвеститорски интерес, стартираме изграждане на инфраструктурата”, обясни Антоанета Барес.

„Очакванията ми са реалистични. Опитвам се да си поставям винаги реалистични очаквания, а не големи, за да не се чувства човек след това излъган в очакванията си. Общината има много хубав терен, който има потенциал да стане индустриална зона. Въпросът е първо да намерим инвеститор. За да може да тръгне една концепция за развитие на индустриална зона, в крайна сметка трябва да имаме конкретен заявен инвеститорски интерес. Това, което очакваме в краткосрочен план, е подготовка на необходимите материали и информация за терена. Да може да съберем всякакви данни за ток, газификация, вода, възможности като мощности – това е важно за инвеститорите. Интересуват се откъде ще бъдат доставяни комуналните услуги, защото всяка инвестиция има конкретни изисквания, особено когато става въпрос за производствено предприятие – дали големи количества електроенергия, дали газ със съответните мощности”, каза Барес.

Кметът Петър Паунов допълни, че се касае за конкретен имот от близо 190 дка, близо до републиканския път за Република Македония и Коридор №8. „Теренът е изключително удобен, много близо до водоизточници, с елзахранване, договорено е с газовия оператор потенциално партньорство за газификация”, коментира градоначалникът.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *