Проспериращ фамилен бизнес! Щерката на бившия полицейски шеф Л. Коцаков одобрена като перспективна млада фермерка за 100 070 лв. помощ, татко й чака на опашка за пари за сушилна камера

Дъщерята на бившия шеф на полицейското управление в Разлог Любомир Коцаков – Иванина, е одобрена за финансиране на проект на стойност 200 140.89 лв. Проектът е за закупуване на земеделска техника за нуждите на фирмата й „Еко ферма България” ЕООД. Преди Коледа тя ще получи безвъзмездна финансова помощ по този проект в размер на 100 070.45 лв.

Таткото на младата фермерка управляваше 5 г. полицейското управление по времето на СДС, но от 2009 г., когато приятелят му, бившият кмет на Разлог Любен Татарски, заряза синята идея и стана депутат от ГЕРБ, неизменно подкрепя управляващата партия.

Проектът на „Еко ферма България” е един от 4-те разгледани и един от 2-та одобрени. Другият е за 80 056,20 лв. за закупуване на земеделска техника от Георги Чолев. Искането от 137 971.77 лв. за техника за отглеждане на животни в стопанството на Благой Велев е „в резерва”, а последният проект – на „Месокомбинат Разлог” ЕООД, който е за машини и специализиран транспорт в размер на 197 176,40 лв., е изтеглен от вносителя, преди да се стигне до разглеждането му.

„На трупчета” за дялове от тазгодишния бюджет чакат още 3 проекта. Единият е на „Майк Трейдинг” ЕООД – фирма на Мартин Петров, брат на бившия окръжен прокурор Иван Петров, която вече стана бенефициент на европейски проект за 362 364,52 лв. Въпреки това Петров сега търси пари за инсталация за сушене на дървен материал. В процес на изчакване за одобрение са още проектът на „Фърн дизайн” ЕООД, който е за сушилна камера за първична обработка на дървесина, и на „Михал” ЕООД на Михаил Кузманов  – за закупуване на дърводообработваща машина. От февруари т.г. едноличен собственик на капитала от 2 лв. на „Фърн дизайн” е Любомир Коцаков.

От няколко дни информацията за полицейската щерка и сериозната инвестиция в бизнеса й обикаля разложките форуми. Общият тон на коментаторите гласи, че одобрението на младата фермерка не е изненадващо, свързвайки го с името на татко й и на зет й Иван Стойчев, съсобственик на мощната фирма „Буллес строй”. Самият Стойчев през 2015 г. бе номиниран за общински съветник от ГЕРБ, а славата му е на най-приближения човек до Любен Татарски. Освен това от години имената на Ив. Стойчев, Л. Коцаков и Иванина Юрукова вървят неразделно по отношение на субсидии и евтини имоти в Разлог.

Семейно-роднинската сага започва през 2012 г., когато 5-има земеделски производители депозират в община Разлог молби за ползване под наем на най-големия свободен общински имот – 955,055 дка в землището на с. Долно Драглище. Двама от земеделците са бившият директор на полицията в Разлог Любомир Коцаков и собственикът на фирма „Буллес строй” ООД Иван Стойчев, който е съпруг на дъщеря му. Едната фирма, която участва в търга, е „Еко ферма България” ЕООД. По онова време неин управител е Вера Бонкова, а едноличен собственик на капитала е „Триада Транспорт и Логистик”ООД – дружество, управлявано от Васил Мечкулски, който е дясната ръка на Иван Стойчев. Срещу 2 лв., колкото е капиталът й, същата фирма по-късно става собственост на Иванина Коцакова, която този септември си смени документално фамилията на Юрукова.

Втората фирма, която участва в търга за ценния общински имот, е „Конна база Пирин” ООД. Тя пък е собственост на фирма „Гуаба България” ЕООД и „Пирин Строй Инвестмънт” ЕООД с управител Любомир Иванов Коцаков, току-що пенсиониран от системата на МВР.

Останалите 3 фирми са отстранени от търга, причината е, че не са представили документ за липса на задължения към община Разлог. В резултат „Конна база Пирин” ООД печели търга за апетитния общински имот за 10-годишен период и за скромната сума от около 7000 лева наем на година.

Имотът от близо 1000 дка е деклариран в ДФЗ на физическите лица Любомир Коцаков и дъщеря му Иванина и става буквално машина за пари на предприемчивото семейство.

Иванина и баща й хвърлят големи усилия и в наемане на още общински и държавни земи. Например през 2016 г. Иванина Коцакова наема от Областна служба „Земеделие” в Благоевград 18.624 дка срещу наем от 204,86 лв, „Конна база Пирин” взема 30.201 дка срещу 332,21 лв., а физическото лице Л. Коцаков става наемател на 14.763 дка срещу 162,39 лв. Година по-късно те  вземат още близо 70  дка срещу 700 лв. наем.

През това време не стои със скръстени ръце и Иван Стойчев, който е съпруг на другата дъщеря на експолицая Л. Коцаков.

Бизнесът му, започнал с дърводобив и дървообработване, изненадващо се насочва към строителството и за изключително кратко време претърпява истински разцвет. Във фирма „Буллес строй” Стойчев е съдружник с Антон Гешев, а през 2006 г. към тях се присъединява и Стоян Сарийски-Стенли. Тримата започват производството на бетон и стават собственици на няколко бетонови възела, получават концесия за добив на строителни материали. Идват и големите пари, а с тях и любовта. Съдружникът на Стойчев – Стенли, хвърля око на доведената дъщеря на столичния кмет Бойко Борисов – Ралица. Заради щерката на тогавашната премиерска спътничка в живота и акционер в “СИБанк” Цветелина Бориславова Стенли си изяжда и шамарите. Новината бе съобщена лично от Борисов, който призна, че го шамаросал, след като видял дъщеря си да плаче. По-късно обаче младите се сдобриха и Стенли се включи в поръчка за 50 000 000 евро за изграждане на столичното метро. Този въпрос дори бе разглеждан в ОбС – София, а лично кметицата Йорданка Фандъкова обяви, бе фирма „Буллес строй” действително е била доставчик на бетон и транспортни услуги за метрото, но наемането й не било незаконно.

Независимо от милионите от метрото, същата година обаче петролният бос Валентин Златев и шеф на гиганта „Лукойл” се обърна към Окръжен съд – Благоевград с искане да бъде открито производство за обявяване в несъстоятелност на разложката строителна фирма „Буллес строй” ООД. Фирмата се оказа с наложени 5 запора, единият от които заради предявени от „Лукойл” претенции за 504 735 лв. Дружествените дялове на Стоян Сарийски в размер на 245 098 евро, на Антон Гешев – 894 407 евро, и на Иван Стойчев в размер на 816 088 евро също бяха запорирани по искане на австрийската фирма „Хипо алпе-лизинг” ООД. През 2012 г. спрямо „Буллес строй” бе задействана процедура по несъстоятелност, същата през 2015 г. бе прекратена и към момента разложката фирма на Иван Стойчев се води победител в 3 обществени поръчки, от които през последните години е получила 2 646 621,73 лв.

БОРЯНА ЦОНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *