Протестите срещу властта продължават

36-ият ден на протести започна с обсада и завършва с традиционните шествия и блокади в големите градове на страната.

Три кръстовища в София остават блокирани, а демонстранти отново се събират в “триъгълника на властта”. Исканията на протестиращите са непроменени – оставките на правителството и на главния прокурор. Освен тях, недоволстващите искат дистанционно и машинно гласуване, както свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Палатковите лагери остават на пл. „Независимост”, „Орлов мост”, както и на СУ. По-късно се очаква демонстрантите да тръгнат и на традиционното си шествие, което обикновено приключва на „Орлов мост”.

Рано днес сутринта протестиращи се събраха пред служебния вход на Народното събрание и изпълниха своята закана – докато идваха на работа, депутатите бяха замервания с яйца и домати. Беше обстрелвана и сградата на парламента. Сутрешната протестна акция мина без напрежение, не се стигна и до инциденти. Една част от протестиращите обаче отправиха вербална агресия срещу журналист.

Свиканото от опозицията заседание на Народното събрание се провали заради липса на кворум.

Яйца и домати полетяха към сградата, докато вътре депутатите опитваха да се съберат, за да обсъдят актуализация на бюджета и да изслушат министър-председателя и вътрешния министър. Стигна се и до напрежение. Активисти на „Да, България” искаха да стигнат още по-близо, до самия вход на парламента.

На финала се стигна до агресия. Протестиращи атакуваха репортерката на ПИК Ива Николова по време на живо излъчване. Заради обстрела с яйце, се наложи да бъде обградена от полиция.

„Проваленото заседание на Народното събрание е поредният страхлив ход от страна на ГЕРБ и управляващите. Освен страх, нищо друго не се чете в него”, коментира една от протестиращите.

„Как за се събере кворум, като Бойко не иска да дава оставка, а в същото време го е страх да се яви пред народните представители, които ще му зададат много неудобни въпроси”, коментира друг от демонстрантите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *