Протести в Барселона за независимостта на Каталуния

Протестиращи блокираха днес пет регионални пътни артерии в Каталуния, съобщиха от каталунската пътна агенция. Акцията бе предприета в знак на протест срещу произнесените днес присъди срещу водачите на движението за независимост на Каталуния, предадоха Ройтерс и БТА.

Блокирани бяха и няколко улици в главния каталунски град Барселона, включително части от възловия булевард „Диагонал“, който пресича целия град, заяви местната полиция. Протести имаше и в още няколко големи каталунски общини като Жирона и Лейда. В района на град Жирона, който е крепост на сепаратистите, за кратко бяха блокирани железопътни релси, написа в Twitter железопътният оператор „Родалиес“. Говорител на полицията в Каталуния заяви пред Ройтерс, че засега няма данни за сериозни инциденти, но отказа да даде подробности.

Лидерът на автономните власти в Каталуния Жоаким (Ким) Тора поиска амнистия за осъдените днес от Върховния съд на Испания сепаратистки лидери. „Искаме свобода за политическите затворници, за изгнаниците, искаме амнистия за всички преследвани“, каза Ким Тора в телевизионно обръщение. Осъдените каталунски сепаратисти трябва да се съобразят с присъдите си, заяви испанският премиер Педро Санчес и призова за диалог Каталуния.

Върховният съд на Испания осъди днес за противодържавна дейност деветима политици и активисти на различни срокове затвор – от 9 до 13 години, и наложи глоби на други трима по по-лекото обвинение в неподчинение.

Футболният клуб „Барселона“ разкритикува решението на Върховния съд на Испания с думите, че „затворът не е решение“, предаде Асошиейтед прес. Клубът заяви, че спорът за независимостта на Каталуния трябва да бъде решен „изключително и само чрез политически диалог“. „Каталунците“ призовават „политическите лидери да застанат начело на процес на диалог и преговори“ и да проправят пътя за освобождаване на затворниците. Футболният клуб „Барселона“ е същинска институция в Каталуния. Той отдавна има сложни отношения с движението за независимост, а на домакинските срещи на отбора редовно може да бъде видяно знамето на независима Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес. Години наред сепаратистите разпъваха на стадион „Камп ноу“ огромен транспарант, на който на английски пишеше „Каталуния не е Испания“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *