HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Протестърката Хр. Ядкова осъдена на 1 г. условно за измама на кандидат-гурбетчии, съдружникът й Д. Лалев оправдан

Благоевградската протестърка срещу монополите Христина Ядкова бе осъдена на 1 година условно за измама. Тя бе призната за виновна, че заблудила Дочка Карадочева и Цветослав Трифонов от Троян, че ще ги включи в младежки и студентски програми в Англия, което им струвало 2600 британски лири, или 6340 лв.

Бизнес партньорът й Димитър Лалев бе оправдан по това обвинение.

Двамата бяха признати за виновни по второто обвинение, че не са обявили неплатежоспособност на общата им фирма „Ню Глобал Енерджи“ ООД. Димитър Лалев бе глобен с 1000 лв., а Христина Ядкова бе осъдена на 3 месеца условно, като за двете престъпления й бе наложено едно общо – 1 година условно. Тя бе осъдена да заплати обезщетение от 3170 лв. на Цветослав Трифонов. Това е присъдата, която постанови районният съдия Калина Иванова.

На процеса се яви само Димитър Лалев, тъй като съдружничката му от няколко години живее в Англия и делото срещу нея се гледа задочно. Тя бе представлявана от адвокат Марио Биков. Съдията оправда Димитър Лалев за измамата, тъй като в хода на делото са събрани доказателства, че той се е занимавал основно с ВЕИ проекти, а Христина Ядкова с изпращането на хора на работа зад граница.

Скандалът с двамата кандидат-гурбетчии от Троян гръмна преди 4 години. Те идвали на място в Благоевград, за да се запознаят с условията, и след като получили гаранции, че ще работят в Англия, превели парите по банковата сметка на фирмата. На 3 декември 2012 г. се озовали в Лондон със собствен превоз, но никой не ги посрещнал въпреки първоначалните уговорки и „инструктажи“. След няколкодневен престой разбрали, че нито им е осигурена работа, нито ще бъдат записани да учат по програма, и се върнали обратно в България. На родна земя започнали да търсят благоевградската фирма да им възстанови парите, но вместо това получили съобщение от „Ню Глобал Енерджи“ ООД, че трябва да платят неустойка по сключения с управителите договор. Тогава те подали жалби до РУП – Троян и Инспекция по труда – Благоевград. При извършената проверка трудовите инспектори установили, че фирмата на Лалев и Ядкова не е имала регистрация в Агенцията по заетостта за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, заради което е съставен акт за административно нарушение.

Обучението по програмата, обещана на хората от Троян, била за млади хора до 35-годишна възраст в Англия и давала възможност да подобрят професионалните си умения. Те обаче били по-възрастни, т.е. не покривали условията. Другото ниво на същата програма се организирало от британска консултантска или обучаваща компания, в която се включвали само студенти, каквито те също не били.

Нарушения са открити и при данъчната ревизия на фирмата, която имала задължения към НАП за близо 6000 лв. и на практика към 31 декември 2012 г. била изпаднала в неплатежоспособност. Въпреки че Ядкова и Лалев знаели това, в 30-дневен срок от спиране на плащанията по публични задължения не уведомили съда за откриване на производство по несъстоятелност. Това е установено в хода на разследването на Икономическа полиция, въз основа на което прокурор Елица Калпачка внесе обвинителен акт срещу двамата – за измама и за необявената в несъстоятелност фирма.

Миналия месец Окръжен съд – Благоевград наложи имуществена санкция от 6500 лв. на фирмата „Ню Глобъл Енерджи“ ООД заради същия случай. Делото се гледа след иск на Окръжна прокуратура по Закона за административните нарушения и наказания, като държавното обвинение претендираше за 10 000 лв. санкция. Окръжният съдия Иво Харамлийски прие, че е налице връзка между престъплението, извършено от управителите на дружество, и получената облага от 6340 лв. Освен имуществената санкция той отне в полза на държавата неправомерно получените пари и осъди дружеството да ги заплати. Двете съдебни решения подлежат на обжалване пред горните инстанции.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *