ПРОТЕСТ СРЕЩУ БЕЗВОДИЕТО! С „Не ви ли е срам”, „Идете си”… перничани окупираха областната управа, искат оставката на Ирена Соколова

„Неголяма, но доста шумна група перничани се събра днес пред областната управа да протестира срещу безводието и поиска отговорност от виновните за източването на язовир „Студена“. Протестиращите поискаха оставката на областния управител Ирена Соколова, като скандираха „Оставка“, „Не ви ли е срам“, „Идете си“. Плакати „Ние не сме безгласна буква“, „Бананова република“, „Перник няма нужда от Вас“, „Г-жо Соколова, Перник ви уволнява“ и още много  носеха гневните перничани. Двама души освен плакати носеха и пернишки винкели като символ на недоволството, сред най-гласовитите протестиращи пък беше певицата София Георгиева, която каза, че хората търсят вода на Марс, а перничани, каквато е и тя, нямат вода за пиене . Те приканиха Соколова да излезе пред гражданите и да поеме своята отговорност.

След скандиранията областният управител излезе пред сградата и говори пред многобройната група национални и местни медии, тя покани журналистите в залата, за което протестиращите я освиркаха. Тогава Соколова обясни, че се вземат мерки за увеличаване обема на язовира.

В залата на областната управа Соколова с експерти, инженери, спелеолози и специалисти по ВиК заявиха, че са установени неправомерно отклоняване на огромни водни количества от водосборния район на язовир „Студена”. Соколова и експертите през последните 10 дни са обходили основните водоизточници на язовир „Студена”. „Преди три дни видях бентовете за отклоняване на цялата вода от един от основните водоизточници при маловодие с тръба, отвеждаща към помпена станция”, каза Соколова. Още на следващия ден (на 28 ноември 2019 г.) се установява увеличение на дебита към язовир „Студена” с 418 литра в секунда, при само 44 литра в секунда на 27 ноември. В същото време се установява, че помпената станция не работи. “Ако някой си е позволил да отклонява водни запаси в този период на безводие, трябва да понесе своята отговорност. Веднага подавам сигнал в прокуратурата”, обяви Соколова. Тя допълни, че с неин подпис не може да се източи или напълни язовир „Студена”. Областният управител, хидролози, геолози и ВиК инженери са намерили решение с въвеждане на допълнителни водоизточници към язовира.

Атанас Русев, инженер и спелеолог, обясни по време на обществения експертен съвет, че е подготвен комплексен план, който е входиран в Областна администрация – Перник и ще бъде въведен незабавно в действие със съдействието на МРРБ. С разработения план в много кратки срокове, по-малко от месец, във водосбора на язовира ще постъпват количества вода, които надвишават ежедневното потребление. “Софийска вода” с екипа на Атанас Русев днес са взели проби от водоизточниците за установяване на физико-химични и микробиологични показатели.

Инж. Витанов, който не присъства на експертния съвет, заяви по телефона, че казаното за бентовете от Соколова не отговаря на истината, а увеличеният приток се дължал на падналия дъжд на Витоша и на Владайския канал. Според слух Соколова е привикана в София.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *