Протест срещу писателя от Гоце Делчев Ибрахим Бялев, нарекъл българите „синове на роби“

Докато в София искаха да му бъде отнето българското поданство, той влезе в болница в Истанбул, като поднесе полуизвинение с неграмотен пост в профила си във Фейсбук

Членове на неправителствената организация „Куберовъ воинъ”, на ВМРО-БНД и няколко граждани днес организираха протест срещу писателя от Гоце Делчев Ибрахим Бялев. Пред сградата на Районната прокуратура на „Ген. Скобелев“ 23 в София те протестираха с плакати с лика и скандалните изказвания на Бялев, който обяви в социалните мрежи, че се гордее с Баташкото клане, нарече българите „гяури” и „синове на роби”, и грубо се подигра с кончината на отец Боян Саръев, обявявайки в профила си в социалната мрежа: „Пукна Кръстителя на помаците. Така наречения „рязан“ поп“.

В жалба до прокуратурата от „Куберовъ воинъ” са настояли незабавно да бъде отнето българското гражданство на живеещия в Истанбул гоцеделчевски писател, а успоредно с това  българската прокуратура да му повдигне обвинение и да бъде съден за насаждане на омраза на етническа и верска основа.

„Трябва да се противопоставяме на подобни престъпления навреме и категорично, за да не преживеем нов Батак“, апелират „воините“ и настояват книгите на писателя да бъдат свалени от всички български сайтове, както и от българския пазар.

Ибрахим Бялев е роден през 1965 г. в гр. Гоце Делчев. През 1989 г., по време на т.нар. „Голяма екскурзия“, заминава за Турция. Тогава на българската граница конфискуват всичките му ръкописи, които е носел със себе си. Заселва се в Истанбул, където живее и днес. Има бизнес в областта на строителството и търговията. Въпреки явната му омраза към българите Бялев се е възползвал максимално от възможностите, които му е дала страната ни за неговото и това на децата му образование – те са лекари, завършили Медицинска академия в София.


В Гоце Делчев почти не си го спомнят, защото повече от 30 г. не се е връщал в България. Явно през този период се е променило отношението му към българите, защо едно от първите стихотворения, които написал през 80-те години, се казва „Родината ми“, а първият куплет звучи така:

„Аз също обичам България,
нека да бъде и пребъде.
България това съм аз и ти,
това е сънят и мечтите ми“.

Днес, докато социалните мрежи разпространяваха снимки от протеста срещу него, Бялев пусна в профила си във Фейсбук следния пост /публикуваме без коректорска намеса/:

Ibrahim Beyaz

Драги приятели днес постъпвам в болница. Ремонта ще е голям. Затова първо искам да се помоля на докторите и на Всевишният добре да си свършат работата.

Второ искам на онези от вас които по една или друга причина съм наранил да ми простят. От мен простено да ви е. Нали знаете живи хора сме. Понякога пияни. Понякога нервни лесно прекрачваме границата на етиката.

Обичайте се! За това сме дошли на този свят. Приятен ден на всички.

Ваня Симеонова

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *