Проучване на трудовата борса в Югозапада сочи: Строителни работници си докарват 500 лв. за 2-3 дни, заварчиците най-търсени

206 фирми обхвана второто проучване на пазара на труда в Кюстендилска област, което установява  нуждите от потребностите от работна сила.

„96 от работодателите са търсили специалисти по нови информационни технологии, 50 работодатели са търсили хора със самоконтрол и самодисциплина, 44 искат такива, които могат да работят под напрежение”, обяви резултатите директорът на Бюрото по труда в Кюстендил Юлиана Хаджиева.

„Най-търсени са заварчици – 47%  от бизнеса са дали  такива заявки, 15 са обявени в ДБТ – Кюстендил. Любопитното е, че за тази професия се изисква и задължителния сертификат. Търсят се занаятчии, продавачи, строители, машинни оператори, шивачи, готвачи, електротехници. 116 предприемачи за следващите 12 месеца искат да наемат работници за постоянно, 3% ще наемат сезонни, 2% за краткосрочна  заетост”, коментира Юлиана Хаджиева.

„В Кюстендил изключително търсени са работниците от строителния бранш. Много трудно намерих такива, защото повечето са ангажирани по обекти в чужбина”, коментира работодател, който трябвало да направи ремонт на помещение.

„Необходима ми беше бригада за хидроизолация на пода, може би една седмица разпитвах, за да намеря момчета, които да ми работят”, добавя Християн Кирилов, който дава работа на 10 човека в малък шивашки цех.

„Работя като строителен работник от близо 2 години. Мой приятел, който е майстор, разбира от плочки, лепи гипсокартон и се договаряше на различни места, взимаше ме да му помагам. Даваше ми надница от 35-40 лева на ден, в зависимост от това за какви пари се е договорил. В момента дори работим на три места, не можем да смогнем. Последно трябваше да къртим подова настилка. За да не изпуснем обекта, стигнахме до София, за да си купя къртачна машина. Хубаво беше, че я намерих на изгодна цена от 340 лева. Имаше и такива от по 1000 лева. Взимаме по 6 лева на квадратен метър. Инвестирах в техниката, защото знам, че ще ми се изплати”, добавя 32-годишният Румен Валентинов, завършил средно образование в родния си град. Така само за 2-3 дни при по-голяма къртачна площ си докарва между 400-500 лева.

23-годишният Иво Данаилов след година работа в Англия се завърнал в Кюстендил, и то на старото си работно място в голяма строителна фирма. „Не можах да се адаптирам там, в чужбина не е като тук. Да се видиш с приятели, да пиеш едно кафе. Работи се, но като си дадох сметка, тук, в Кюстендил, като се преквалифицирам и започна работа на тежка техника, мога да си докарам по 70 лева на ден. Сестра ми е в Англия и имаше при кого да остана, но тук ми е по-добре”, заяви Иво Данаилов.

По време на представянето Станислава Поповска, началник на Агенция по заетостта – Благоевград, обяви и актуални програми за заетост, по които работодателите могат да кандидатстват. По думите й регистрираните безработни за областта са 4557 човека, най-ниска е безработицата в община Сапарева баня – 5,19%, за първите 10 месеца на годината свободните заявени работни места в бюрата по труда в Кюстендил и Дупница са 5435, започналите безработни лица работа с посредничеството на бюрата по труда са 4379.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *