Проучване сред 45 работодатели разкри: Търсят се квалифицирани работници, да са дисциплинирани и да могат да работят под напрежение

Резултати от проучване за потребностите на работодателите от работна сила бяха обсъдени на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие в Перник. От представените данни стана ясно, че в анкетата са взели участие 45 работодатели от случайната стратифицирана представителна извадка на Агенцията по заетостта.
Запазва се трайната тенденция за търсене на специалисти в сферата на търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорство. Все повече работодатели са заявили, че ще предлагат постоянна заетост, а 89.8% от анкетираните считат, че ще имат затруднения при намиране на работна сила.
В област Перник остава и осезаемо голямото търсене на специалисти с квалификация и правоспособност за учители и шофьори, както и на работници без квалификация в областта на добивната промишленост, строителството и приготвянето на храни.
В следващите 3-5 години ще се търсят специалисти с висше образование в областта на икономиката, както и специалисти с неупоменати професии. Ще се търсят още и специалисти със средно образование, предимно в търговията и производството на дървесина, хартия, пластмаса и стъкло. Почти 90% от работодателите предпочитат наемането на персонал на пълен работен ден.
Най-търсените специалисти през следващите 12 месеца ще са с квалификации по професии хлебар-сладкар, машинен оператор, водач на МПС, сътрудници в офис, работници в хранително-вкусовата промишленост.
Работодателите в региона считат, че кандидатите за работа трябва да притежават набор от личностни качества за самоконтрол и дисциплина, умения за извършване на дейности под напрежение, знания и умения за работа с клиенти и др. Най-важна компетентност, според запитаните, е кандидатите да общуват на роден език, да са инициативни и предприемчиви.
Комисията по заетост гласува за промяна в механизма за проучване за потребностите на работодателите от работна сила. Предложението на членовете бе проучването да става един път годишно, с удължен срок, съобразено със спецификите на района и с данните на Националния статистически институт. Същото ще бъде адресирано до Агенцията по заетостта.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *