Професионалната гимназия по икономика в Благоевград на 70 г., 11 000 банкери, мениджъри, финансисти… чули последния училищен звънец в елитното школо

Много бивши и настоящи възпитаници, директори, учители се събраха на емоционално тържество по повод 70-годишнината на Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев” – Благоевград. Юбилеят бе отбелязан с празнична програма в зала „Яворов”, а сред гостите бяха бившият директор на училището Велка Широканска, емблематични учители – като преподавателката по финанси Спаска Въчарска, Милка Ризова, Венета Богданова… Настоящият колектив се зарадва да види и бившия си колега по физическо възпитание и спорт, който близо 20 г. бе треньор на женския отбор по хандбал на „Пирин” /Благоевград/ – Иван Пелтеков, един от най-добрите математици Виолина Чимева, специалиста по български език и литература Росица Арнаудова и много други.

Гостите посрещнаха директорът на ПГИ Ася Бояджиева и заместниците й Гергана Деренцева, Екатерина Бонева и Нина Стоицова. Сред уважилите празника бяха началникът на РУО Ивайло Златанов, новият заместник-кмет по културата и хуманитарните дейности д-р инж. Василиса Павлова, директори на училища, в това число и ръководителят на Земеделската гимназия в Сандански Емил Терзийски, който е областен председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, представители на много институции.

Програмата започна с тържествено посрещане на знамето на ПГИ, химна на България и този на Европа.

„През своята 70-годишна история ПГИ „Иван Илиев” се утвърди като духовно огнище на знанието и личностното развитие. 280 учители от екипите на директорите Александра Маркова, Любен Станчев, Георги Димитров, Георги Стоянов, Костадин Рупов, Недялка Вълева, Велка Широканска посветиха своите знания и мъдрост, човечност и любов на учениците си, дариха частица от себе си за изграждането духа на ПГИ. Близо единадесет хиляди /10 920/ ученици успешно се дипломираха, оставиха следа след себе си, но и взеха частица от училището”, подчерта директорът на ПГИ Ася Бояджиева.

Тя изтъкна, че възпитаници на ПГИ са утвърдени специалисти в стопанската и банковата сфера, в административното управление. Сред тях има научни работници, адвокати, учители, журналисти, ИТ специалисти, лекари, инженери, актьори и дори режисьор в лицето на Бранимир Митов, който бе и главно действащо лице в настоящата програма.

Директорът на училището сподели удовлетвореност, че от плахи и неуверени при постъпването си, учениците се превръщат в компетентни зрелостници, които разработват и защитават икономически казуси и бизнес планове с увереност и самочувствие, създават търговски уебсайтове. Ръководителят на ПГИ очерта и многобройните призови места в национални и международни форуми, завоювани от учениците. Работата по различни програми и дейности, целящи да мотивират и подготвят максимален брой изявяващи се ученици, за да трупат успехи и да вървят уверено по пътя на личностното развитие.

„Вярваме, че пътят, по който вървим, е в правилната посока. Доказателството е, че през учебната 2018/2019 г. в неформалната класация на Министерството на образованието ПГИ „Иван Илиев” е на първо място сред всички училища в страната, които предлагат обучение по икономически професии”, каза още Ася Бояджиева и благодари както на бившите ученици и учители за изградената солидна основа от знания и традиции, така и на настоящия колектив от 57 учители и 560 ученици за вдъхновението, амбициите и устрема към усъвършенстване.

Поздравителен адрес постъпи и от министъра на образованието Красимир Вълчев, а учениците и учителите лично поздрави на началникът на РУО Ивайло Златанов. „За мен е чест да бъда съпричастен към днешния празничен ден, на който всички ние отбелязваме 70 г. от създаването на Професионалната гимназия по икономика. 70 г., в които всички учители и директори с поведение и действията си оставиха трайна диря в образователната система не само на Благоевград, но и на областта, както и на територията на страната ни”, акцентира началникът на РУО.

Той пожела на учениците да бъдат здрави и упорито да трупат знания, умения и компетентности, а на учителите, както и досега – системно и методично да напътстват децата. „Отстоявайте, както и досега, високите образователни стандарти за радост на всички нас, които сме съпричастни с успешната реализация на нашите млади хора”, пожела на учителите и ученици Ивайло Златанов.

От името на кмета на Благоевград инж. Румен Томов юбилея честити и заместник-кметът по културата и хуманитарните дейности д-р инж. Василиса Павлова.  

На сцената се изявиха възпитаници на детска градина №10 „Мак”, специални музикални поздрави отправиха и ученици от Математическата гимназия, ДЮФА „Пиринска китка”, танцово студио „Дежа Вю”.

Основните участници в програмата бяха гимназисти на ПГИ. Бъдещите финансисти, банкери, счетоводители, мениджъри, ИТ специалисти… показаха, че са и много добри танцьори и певци. Залата бурно аплодира и популярния народен изпълнител и учител по музика в ПГИ Милко Бошнаков, който се изяви на сцената заедно с част от фолклорния ансамбъл на ЮЗУ „Н. Рилски”.

На финала под звуците на вечния хит „Пак ще се срещнем след 10 години” всички участници излязоха на сцената, а бивши и настоящи учители си направиха обща снимка за спомен, като си пожелаха пак да се съберат след 5 години.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *