Професорът с 32-г. стаж в ЮЗУ Ст. Стоянов става учител по български език и литература в Езиковата гимназия, ще подготвя учениците за новия формат на матурата след 2 г.


Изтъкнатия професор Стилиян Стоянов от Филологическия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград влиза в класната стая, за да преподава български език и литература на ученици от Езиковата гимназия в Благоевград. От настоящата учебна година именитият специалист от катедрата по литература става и част от колектива на ЕГ „Акад. Л. Стоянов” и като учител на половин щат ще води часовете за разширена подготовка по БЕЛ в 11 клас. Така проф. Стоянов ще подготвя единадесетокласниците, или първият випуск ученици, вървящи по новите програми, които след 2 години ще полагат държавен зрелостен изпит по БЕЛ с нов формат.
„През лятото ми се обади г-жа Попова /б.р. директорът на ЕГ/ и ме покани да водя тези часове. Всъщност молбата й бе толкова настоятелна, че не можах да й откажа, а и не исках”, призна проф. Стоянов, който ще преподава на всичките 6 паралелки в 11клас. Той сподели, че една от причините да приеме предложението и да влезе отново в училище, е както желанието му да подпомогне подготовката по БЕЛ на учениците, така и различното естество на работата.
„ В ЮЗУ „Н. Рилски” съм от 1988 г. И дума да няма, обичам и харесвам работата си в университета, но малко или много за толкова години човек придобива някаква рутина. Затова исках да видя и нещо различно”, коментира професорът, убеден, че настоящият му пряк контакт със средното образование ще му бъде полезен и при работата му в областта на висшето образование.
Самият проф. д-р Ст. Стоянов е сред най-утвърдените специалисти по теория и история на литературата. Той е съавтор на учебници и христоматии по литература. От дълги години участва в разработването на изпитните варианти и оценяването на матурата по БЕЛ. Негови възпитаници са множество понастоящем доказани и уважавани учители по БЕЛ. На пръв прочит проф. Стоянов се сети и за двама свои бивши студенти в лицето на д-р Илияна Лулейска и Марчела Султинова , които също са част от колектива на ЕГ.
„Още не съм ходил до учителската стая”, каза преподавателят, който не знаеше как ще го посрещнат новите му колеги. Той призна и че от дълго време не е влизал в училище, като се изключат държавните изпити на студенти, но някогашните му представи за шумни класни стаи и ученици, викащи и тичащи по коридорите, нямали нищо общо с Езиковата гимназия.
„Бях силно изненадан и впечатлен от дисциплината, редът и организация в ЕГ. Тук учат наистина прекрасни деца”, сподели първите си впечатления от новото си работно място проф. Стоянов и определи трайно високата успеваемост по БЕЛ и 18 място според резултатите от задължителната матурата в националната класация /сред 1000 училища/ на абитуриентите от випуск 2020 на ЕГ като уникално постижение.
На въпроса дали при толкова опит, стаж, професионални компетентности мисли да се подготвя за часовете си в училище или ще импровизира пред черната дъска, професорът заяви: „Разбира се, че ще се подготвям. Нито една професия не търпи импровизации, същото се отнася и за прекаленото самочувствие. И ако един учител разчита на импровизации, това веднага ще бъде усетено от учениците и той ще „олекне в техните очи”, след което и Господ не може да му помогне” категоричен бе преподавателят с 32-г. стаж в университета.
На финала на разговора проф. Стоянов не скри, че има сантименти именно към ЕГ „Акад. Л. Стоянов”: И двете ми деца завършиха тук. Дължа много на Езиковата гимназия”, каза проф. Стоянов и допълни, че със сигурност новата му работа като учител ще бъде едно вълнуващо предизвикателство.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *