Професор онколог посочи 7 основни симптома на рак

Един от водещите руски онколози проф., д.м.н.Сергей Абашин, главен научен сътрудник в отдела по клинична онкология на института “Д. Рогачьов” озвучи основните симптоми, които свидетелстват за развитието на рак. 

По думите на професоре в интервю пред сп. Рrofile, много важно е да разберем, че ракът вече не е фатално заболяване и лекарите са се научили да го лекуват. Но шансовете за успех са много по-големи, ако болестта е открита на ранни стадии, пише zdrave.to.

Онкологът пояснява и защо ранното откриване на болестта е толкова важно. Ракът, открит в първи и дори втори стадий, в повечето случаи днес е напълно лечим и без рецидиви. 

Ракът, открит в третия стадий, понякога може продължително да се държи под контрол като хронично заболяване, без да се нарушава качеството на живот на пациента. 

Ако ракът се е развил до четвъртия стадия може да се говори за удължаване на живота за максимално възможен (не твърде дълъг) период.

Как да разпознаем рака?

Според Сергей Абашин това не е епидемия. Заболеваемостта от рак нараства повече или по-малко заедно с увеличаване на продължителността на живота. Не пропорционално, но заедно, предвид факта, че ракът основно е заболяване от втората половина на живота.

7 симптома
Първична тревога и както за лекарите, така и за всеки човек трябва да бъде само седем симптома, които трябва да бъдат запомнени, подчертава професорът и ги огласява. 

Първите признаци на рак се виждат ясно по ръцете

1. Всяко необичайно кървене или отделяне. 
2. Уплътнение или удебеление в млечната жлеза или където и да е по тялото. 
3. Всяка дълго незарастваща рана. 
4. Нарушения в изпразването на червата и / или пикочния мехур. 
5. Дрезгавост и / или продължителна кашлица. 6. Храносмилателно разстройство или затруднено преглъщане. 
7. Всяка забележима промяна на брадавица или бенка. 

Хората с тази особеност на тялото са по-податливи на рак

Освен това общопрактикуващите лекари и всеки човек трябва да внимават за всякакви неясни симптоми, които не се вписват в моделите на обичайните заболявания. В случай на дори леко подозрение, е необходима проверка за рак – нека туморът е по-добре да не бъде открит, отколкото да бъде пропуснат.

Американски учени установиха как кафето и чаят причиняват рак

И още един важен нюанс: онкологът не е лекар, който се занимава с ранната диагноза на рака. Общопрактикуващите лекари ще помогнат за идентифициране на рак в ранен стадий: рак на гърдата – мамолог, рак на белия дроб – пулмолог или специалист по туберкулоза и т.н., казва в заключение специалистът.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *