Проф. Ангелов: Не обмисляме влизане в България с антигенен тест

Започва модернизацията на сградите за Спешна помощ у нас. Първият обект, който ще бъде изграден, е в град Бяла. На първата копка присъства и здравният министър. В рамките на проекта ще бъдат изцяло обновени 27-те центъра за бърза помощ, както и спешните отделения в държавните болници.

“Стартираме филиал на Спешна помощ от втори тип в гр. Бяла. Общо проектът за строителството включва над 35 спешни отделения, 27 центъра за СМП и 170 филиала за СМП на територията на цялата страна”, обяви министърът.

Според него освен за строителство става дума и за модернизиране с апаратура на новопостроените отделения, закупуване на 400 нови линейки, 280 са доставени, предстоят високопроходимите, както и част от останалите. Обзавеждането с апаратура продължава.

“Искаме да гарантираме равен достъп до Спешна медицинска помощ за всички граждани. Страната ще бъде разделена на 10 области –  във всяка ще има 1 голяма болница, но и десетте трябва да са добре модернизирани с апаратура и медицински екипи, всеки пациент да получи грижа, каквато и в останалите болници. А на територията на болницата трябва да е развита добре инфраструктурата”, обясни проф. Ангелов.

“Професията медицинска сестра е приоритетна специалност, получава се допълнително финансиране, всеки студент ще получава двойна стипендия”, сподели той.

По думите му в 4-тата фаза на ваксинирането ще бъдат обхванати хората с хронични заболявания, както и тези над 65 г. Имунизацията ще се осъществява в кабинетите на личните лекари или с мобилни екипи.

Ще бъде проведена среща с ЦИК, за да се уточни каква е бройката на желаещите участници в изборни комисии да се ваксинират.

“Не обмисляме възможност за влизане с антигенен тест или тестване на границите, това не дава сигурността, от която имат нужда границите и институциите. За скрининг се използва, но не и за диагностициране”, заяви министър Ангелов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *