Топ теми

Проф. Ангелов: Няма опасност пациент да остане без болнично лечение

Бургаска област увеличава броя на леглата, обособени за лечение на пациенти с COVID- 19. Те ще бъдат 20 процента, а не 10.

Междувременно в града на инспекция пристигна и здравният министър професор Костадин Ангелов. Той обяви на брифинг, че няма опасност да има пациент, които да останат без лечение в болници, предава NOVA.

Проблемът обаче бил с наличието на персонал. За да бъдат стимулирани медиците, от 1 януари 2021 година се увеличават всички служители в здравеопазването. Така всеки лекар ще получава по 600 лв. повече с досегашната си заплата. За медицинските сестри увеличението ше бъде с 360 лв., а за санитарите – 120 лв.

Решението на Министерския съвет е, че за цялата година е отпусната сумата от 236 млн. лв., които ще гарантират медицинското обслужване. Отделно лекарите на първа линия ще получават и 1000 лв.

До скоро чакащи линейки с пациенти в тях пред Спешния център в Бургас беше   обичайна гледка. В рентгеново отделение на Триажния център обясняват,че струпването не е по тяхна вина.

За да се ускори диагностицирането на пациентите лекари смятат, че имат нужда от още помощ. В Бургаска област към момента има проблем със свободните легла за прием на пациенти с COVID-19.

 „От 1-ви с моя заповед са разкрити 377 легла, т.е. от 20 до 40 % всички болници  в областта са отделили легла за лечение на COVID-19”, обясни директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров,

Търсят се варианти и в останалите лечебни заведения. От днес със заповед на директора на РЗИ в Бургаска област се разкриват нови 94 легла,които ще бъдат обособени за лечението на пациенти с COVID-19. Преструктурират се и медицински  екипи, които да поемат работата в обособените отделения.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *