Проф. Анеглов: По 2000 опаковки нискомолекулярен хепарин за граждани всеки понеделник

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде информация за доставките на нискомолекулярен хепарин. 

„Нискомолекулярният хепарин ще бъде използван за аптечната мрежа в лечебните заведения – за болничните аптеки. Както обещахме, това вече е факт. Имаме 150 000 шприци от 0.4 и около 150 000 – от 0.6 нискомолекулярен хепарин”, каза проф. Ангелов. 

Министърът уточни, че благодарение на количествата целият болничен пазар ще бъде задоволен с необходимите бройки. 

Всеки понеделник в аптечната мрежа за граждани ще се отпускат, по извършени предварителни споразумения с притежателите на разрешения, 2000 опаковки с по шест шприци, включително и за бременните жени.  

Пристигналите дози ще бъдат разпределени в цялата страна, в зависимост от нуждите и заявките на лечебните заведения.

„Създали сме логистика за всички, които имат подадени заявки, да бъдат изпълнявани приоритетно. Има възможност за денонощна доставка с държавни автомобили”, допълни ресорният министър.

Проф. Ангелов беше категоричен, че към момента няма недостиг на медикаменти в лечебните заведения и по аптеките в страната.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19.

„Така ще има за всеки един човек. „Ремдесивир“ също има достатъчно“, подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с вируса.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *