Проф. Витанов: Делта вариантът опитва да пробие у нас, но засега не успява

Ще изкараме спокойно лято, после ще видим. В Гърция по около 800 човека заразени има дневно, последните дни, мисля, че последните данни са за 1700. Сега в Гърция е спокойно, още не е напечено, който иска да почива, да ходи сега, защото август месец може би вече ще е напечено.

Това каза проф. Николай Витанов в “Здравей, България” по Нова Тв.

Делта вариантът на вируса там си действа отдавна, те го подтиснаха с тези мерки, но както казвам и аз, той все пак успява да пробие. При нас в момента той се опитва да пробие този Делта вариант, но не успява и още някое време ще е така, след което, когато три от четирите фактора престанат да действат, ще пробие. Четвъртият фактор е ваксинацията, отделно ще го коментираме, а другите три са съпротивата на РЗИ-тата и на здравната система, която в Гърция вече е преодоляна, действието на стария английски щам на вируса, който отнемаше клиентите от Делта варианта и летния сезон, който в България води до намаляване на плътността на населението. Тия три фактора, те ще престанат да действат, допълни проф. Витанов.

Милион и половина, милион и шестотин българи са се срещнали с коронавируса. Тези, които са го изкарали отдавна, вече няма защита. Тези, които са го изкарали скоро, са милион и двеста, триста хиляди, те имат защита. Но октомври, ноември и те няма да имат защита, каза още проф. Николай Витанов.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *