Проф. Витанов: Има числа, които не бива да се казват, за да не се паникьосват хората

На всеки 50 души у нас 1 е заразен с коронавирус. Това заяви пред Нова телевизия математикът към щаба проф. Николай Витанов. Той изтъкна, че около 280 000 са безсимптомни, а 320 000 са се срещали вече с вируса. 

68 500 регистрирани случая в края на ноември е оптимистичната прогноза. Той не поиска да даде песимистичната прогноза.

“Има числа, които не бива да се казват, за да не се паникьосват хората. Не се крие информация, просто няма да я казвам аз. Много се радвам, че няма да ги казвам аз тези числа”, подчерта той.  Притеснително било базовото репродуктивно число, което вече е 1,56 – т.е. 100 души оздравяват, 156 души се заразяват.

Проф. Витанов изтъкна, че трябва да се вземат мерки, за да се намалят контактите между хората на отворени и на затворени пространства.

В началото на пандемията смъртността според него е била около 10%, а сега е паднала на 2%. Причината е, че се намират нови медикаменти, а лекарите вече са по-запознати с вируса и знаят как да лекуват пациентите.

“Не беше грешка присъственото започване на учебната година, виждате, че учениците не се заразяват. И преди бях изтъкнал, че няма да има проблем с учениците, а по-скоро учителите трябва да се пазят”, каза проф. Витанов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *