Проф. Генчо Начев за битката с Covid-19: Спях седнал заради кашлицата

Директорът на болница „Света Екатерина” проф. Генчо Начев разказа за битката с коронавируса в ефира на NOVA. Той изминава дълъг период, докато се възстанови и признава, че все още се движи бавно и не е в най-добрата си форма.

“Неприятен момент в живота на човек, но каквото не ни убива ни прави по-силни. За мен беше катарзис. От мъката и страданието се чувстваш обновен. Периодът, прекаран в болница, ми даде време да си направя равносметка“, каза той и разкри, че е прекарал в болница две седмици и свалил 13 килограма от теглото си.

„Имаше и хора, които бяха по зле от мен, аз не бях в интензивен сектор.  Знам къде съм се заразил, със сигурност това не е в болницата. В “Света Екатерина” мерките са изключително строги. Не съм имал температура, имах кашлица и спах седнал заради нея“, призна професорът.

Начев разказа и за терапията, с която е лекуван. „Дексаметазонът е рутина терапия. Извън стереотипа е лечението с кръвна плазма от преболедувал, за което съм много благодарен на екипа на ВМА. Приемах и витамини, чрез вливания. Аз съм първият българин, на който приложиха „Ремдесивир“. След петте вливания, се подобрих и бях изписан“, обобщи той.

След боледуването проф. Генчо Начев вече е направил една операция в Пловдив и му предстои да извърши още една в София. „Трудно е все още се движа бавно. Човек не трябва да бърза“, каза той.

Генчо Начев заяви още, че носенето на маски е изключително важно. „Много са разбирачите в България, всеки разбира от футбол и политика и някои се изказват неподготвени. Независимо от това обаче, че вируса е нов, че мутира и т.н, все пак има наложени правила, които трябва да се спазват, а това са носеното на маски, дезинфекцията на ръцете, почистването на обувките при влизане в затворено помещение и спазването на дистанция.

Според него, въпреки противоречията по темата, имунитетът има значение в битката с Covid-19.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *