Проф. Г. Апостолов в Деня на народните будители обяви кандидатурата си за ректор на ЮЗУ

Настоящият заместник-ректор по научно-изследователската дейност и докторантското обучение на ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград проф. д-р Георги Апостолов избра Деня на народните будители /1 ноември/, за да обяви кандидатурата си за ректор на университета. Вчера следобед проф. Апостолов поздрави колегите и приятелите си и съобщи, че се кандидатира за най-високия академичен ръководен пост.
“Делото на народните будители е най-красноречивият символ на нашата професия, а просветителите са за нас съвършеният образец, вдъхновяващият пример и най-чистият идеал за всеотдайност и безкористно служене на образованието и науката. Дълбок поклон пред тяхното дело, а и пред делото на всички, които днес следват светлия им пример!
Избрах днешния празник, за да обявя кандидатурата си за ректор на Югозападния университет “Неофит Рилски” заради цялата му символика и значимост, а и защото вярвам, че ректорът на един университет трябва да носи в себе си духа на просветител. Вярвам, че той трябва да бъде изцяло отдаден на своя университет, да го почита като храм, да бъде духовен водач и вдъхновител за цялата академична общност.
Рано тази сутрин отидох в Рилската света обител, запалих свещ и се поклоних пред гроба на Неофит Рилски – патриарха на българското учителство и небесния покровител на нашия университет. Именно от него поисках благословия за намеренията си и дадох обет, че ако получа достатъчно доверие и подкрепа, ще посветя цялата си енергия, опит и знания за модерното развитие на нашия университет, че ще бъда открит, честен, всеотдаен, грижовен и вдъхновяващ ректор.
Югозападният университет “Неофит Рилски” притежава огромен потенциал, който трябва да бъде развит. За това е необходима ясна визия, просветителска всеотдайност и участието на всички, които работят в него. Аз добре познавам качествата и работата на всеки и затова вярвам, че всички заедно можем да го постигнем – в разбирателство и взаимна подкрепа, с дръзновение и висок професионализъм. Ние трябва да го постигнем в името на нашите студенти и докторанти, на младите ни колеги и на признателната ни общественост от Благоевград, която заслужва да се гордее със своя университет.
Честит празник!”, написа на личната си страница във Фейсбук проф. Апостолов.
Самият той работи в ЮЗУ “Н. Рилски” от 30 години. Два мандата е бил научен секретар на университета и също два мандата /8 години/ декан на Философския университет. От 2015 г. е заместник-ректор, а от 7 години е главен редактор на научното списание “Философия” към МОН.
Пред репортер на “Струма” проф. Апостолов потвърди, че се кандидатира за ректор и че в най-скоро време ще изложи мотивите си, както и визията си за развитието на Югозападния университет.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

26 Коментара

 1. Малкият Бай Ганьо

  Али Мис взе 5 цифрена сума за да манипулира и заплашва студентите Ако има свестна студентска общност трябва да бият шута на този слуга на БЮ и Бай ганйо

  Отговор
 2. СФ

  Властващата шайка ги тресе параноята, че ще изгубят властта и далаверите им ще бъдат разкрити. Затова разпространяват слуха, че друг няма шанс и уруков ще е ректор! Пишман юристите Мирин, Дъртата юристка и Гошев по цял ден обикалят и това правят, но вече и сами не си вярват! Маланов плете фалшификации и мърсотии … хората обаче вече не спят

  Отговор
 3. Миланов

  Жорката Апостолов ли? Та той си е наше момче. Ако нещо се обърка и Юруков не успее да стане отново ректор, той е най-доброто решение за нас – Аз ПМиланов, БЮруков и НМарин. Ще продължим да си управляваме университета в сянка още четири години. Да си лапаме проекти, бонуси и крадем.

  Отговор
  1. юзу

   Проф Апостолов е достоен човек, милеещ за развитието на университета! А зад този подвеждащ коментар се крие страхът на ОПГто Бю Пм и Нм!

   Отговор
 4. Измамници

  пазете се от измамниците от ПИф, проф Апостолов! Там има една група, приближена до БЮ, която има университета за бащиния и мразят всеки мислещ колега с х-р! Тия хора сринаха ПИФ и юзу с продажба на “знания”, налагане на “наши хора” и тормоз над хората. Бай Г, АВ, БМ, МСт и МЧ

  Отговор
 5. Марин

  Бай Ганьо, наглееш като заплашваш и тормозиш местните кадри, които достойно ти дадоха отпор, но знай – ще бъдеш винаги презиран от всеки, който те опознае! Дребна душичка си, продажна и мръсна, дано обжалват избора ти и да ти разкрият измамите, та да се пльоснеш на дебелия си задник!

  Отговор
 6. Еразъм Ротердамски

  Онзи кандидат за ректор, който набере смелост и на висок глас изрече фразата: “Подиграват ви се с играчките наречени таблети, успиват ви с 10 % и издевателстват над нас като отварят конкурси само ако им се навеждаме!” – той поне ще умие лицето на академичната общност.

  Отговор
 7. Стоян

  Вече имате пример, както тръгва Камбитов така и Ректора. Стига толкова измами и посредственост. Проф. Апостолов е Ректор.

  Отговор
 8. Секретар

  Гледайте ПИФ и мислете за ректората. Най- големият профан, съсипващ всичко, измами общото събрание. Сега продължава продаждбата на изпити през тъмната секретарка и любовта с дружката и, а за местните работещи кадри, тормоз

  Отговор
 9. Кандидати

  Всички милеещи за образование, студенти и наука трябва да се обединят и да искат прозрачни избори, за да сменят корумпирания модел БЮ, Бай Ганьо и Андреев

  Отговор
 10. Кандидати

  Всички милеещи за образование, студенти и наука трябва да се обединят и да искат прозрачни избори, за да сменят корумпирания модел БЮ, Бай Ганьо и Андреев! Само обединение и тотална атака може да спре манипулаторите и измамите!

  Отговор
 11. Преподаватели

  Апостолов е същият ветропоказател като НМарин, винаги е със силните на деня. Какво направи като зам.ректор четири години? Мълчеше, скатаваше се и си получаваше наградите и бонусите от по няколко хиляди лева, а Вие простосмъртните преподаватели от ЮЗУ получавахте трохите.

  Отговор
 12. Михаил Митов

  Успех на проф.Апостолов! Да, така е! С процедурни хитрини, наемници от София на половинки и третинки, натиск на ректора, и някой и друг конкурс /основно в историята/ ПИФ бе спечелен! От къде на къде, хора които са на половин договори, ще изберат ръководни органи! Нелогично е! И техният глас е същият като на тези, които са на цял щат! Ами в ПИФ има сигурни 15 такива! Ето я разликата! Такава излагация не е имало никога! Никога!

  Отговор
 13. Юзуир Юзуиров

  Сега протестния вот ще се разкъса между 4 кандидата – Мирчев (който е основна причина да сме в сегашнатаситуация), Антони (който проявява някакъв бунтарски дух, но през последните 4 години не показа че нещо може да даде на институцията ЮЗУ), Траян (за да получим още от Мирчев) и Апостолов. Апостолов е може би най-доброто решение за университета. Големият въпрос обаче е какво ще извади пасмината на Агент Андреев в следващите дни, за да запази статуквото.

  Няколко големи въпроса стоят пред всички тези четирима кандидати и лошото е, че никой от тях не е заявил ясно какво ще направи по тях:
  1. Какво се случва с пенсионерите в катедрите? До кога ще се търпят хора на по 65+ години (често дори на 75+)? До кога ще се плащат луди хонорари на такива вместо да се подмладява състава и да се развива кадровия потенциал на университета? Някой да знае Миланов кога за последно е провел един час със студенти? А другите като него?
  2. Какво се случва разрастнатата администрация и лиспата на каквато и да е било организация и автоматизация дори дигитализация в административните дейности? До кога ще се назначават хора без дори да се знае какво работят и за какво отговарят?
  3. До кога наднормените часове няма да се плащат? След като не се назначават преподаватели когато има частове и в същия момент не се плащат наднормените е ясно че нещо не е наред.
  4. Какво ще се случи с десетките кухи специалности, които се създадоха само да се поддържа някаквъв измислен профил на разнообразие? Някой от кандидатите да е заявил нещо по въпроса?
  5. До кога образователния процес ще се неглижира тотално от всички (естествено с извинението че така е и в другите университети)? Някой да има визия за промяна? Или “слаб 6 колега” ще замени израза “слаб 5 колега” през следващия мандат…
  6. Достъп до проектно финансиране – ключов момент – защото всички сме наясно че през последните 12 години всеки що годе смислен проект се окупираше от брадатия агент или се проваляше, отново не без негово участие…
  7. Дигитализация – може би сме последния университет, в който пишем в тефтери като бакали, за да се отчитаме и всякакви справки се налага да се дават през ден … на хартия. Да не говорим че често висим пред вратите в ректората просто да пренесем един хартиен лист от единия кабинет в другия просто защото административния модел го налага. Пропиляно време, което прави значима всяка канцеларска мишка в ректората.
  8. Нормална работна среда – какво ще направи всеки от тези кандидати, за да направи нормална работната ни среда? Защото в момента тя е ненормална, страха да покажеш че имаш различно мнение е повсевместен.
  … може и още да питаме, но господа кандидати – бъдете така добри да ни отговорите, ЗАЩОТО БЮ НЕ СПИ! Той започна усилено да раздава пари, таблети, награди, длъжности. Обяви конкурси за точните хора, които по всичко личи, че вървят успешно независимо какви са качествата на кандидатите. Даде едни ненужни таблети, но хората радостно ги разнасят насам-натам и им се радват като малки деца. Сега и още 10% над заплатките.. еее за патките това е достатъчно…
  ИСТИНАТА Е ЧЕ НАДЕЖДАТА НА ОНЕЗИ, КОИТО ВСЕ ОЩЕ МИЛЕЯТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЮЗУ Е ВЪВ ВАС!

  Отговор
 14. Агент

  Поредния мишок и нечистоплътен човек, който 4 години лижеше БоЮр и агент Андреев по всички части ……… и сега им го…….набута. Така се стига до върха с лизане и наколенки. Мълчеше и се спотайваше като “ п…….” . Мръсник, който се налапа със стотици хиляди лева от проекти и награди и сега се извъртя на 180 градуса.

  Отговор
  1. Внимание!!!

   Кандидати за ректори, внимавайте с Апостолов, че и вас може да ви изпързаля……..
   Вълкът козината си мени, но нрава – никога!!!

   Отговор
 15. Избори

  Що щете правете, но не се ли организират честни избори, забравете за различен от БЮ ректор. Останалите кандидати трябва да се обединят и да искат честна процедура, а не като в правния фак – всички са за омбудсмана, а накрая с процедурни хватки, председателски намеси, принуда и тънки хитринки БГ смазал всички

  Отговор
 16. доцент

  Апостолов 30 години е на сцената. И вършеше и на ляво и на дясно толкова работа за този университет и за хората че няма как да го стигнете. Можете да купите всичко, но не и да задраскате това което той е направил защото всеки Човек в този университет винаги ще си спомня това, което Апостолов е направи лично за него.

  Отговор
  1. бай Ставри от Централния софийски

   Много неграмотни алитерати “доценти” и “професори” се навъдиха нещо в този ПУЦ…

   Отговор
  2. Радио Ереван

   Гоцеделчевски хитрец, мазник и предател по душа. Лика-прилика са си с главния преброител Папучарката. 30 години се чудят накъде да се завъртят, за да имат облаги.

   Отговор
 17. Професор

  Ха и Апостолов се появи на сцената. Знаете ли се по какво е професор той ? Защо е във Философския факултет? Той ту е философ, ту икономист…… И се върти ту на ляво , ту на дясно…..

  Отговор
 18. Иван Леонов

  Успех на професор Апостолов! В ПИФ не успя промяната, защото беше смазана от административната машина и присъствието на ректора! Там е било касапница! И ми е интересно как ще бъдат организирани изборите в ЮЗУ и дали ще е пародийна организация и нагласено всичко както в правния факултет, което е срамно и обидно за академичната общност!

  Отговор
  1. Бай Хой

   Та кога не са били предварително организирани и купени с обещания, заплахи и подставени подбрани мижитурки всички избори в ЮЗУ? Нали затова Папучарката получава заплата години наред, като заначата му е да се избират винаги “нашите” хора!

   Отговор
 19. Професор

  Проф. Апостолов е единствения Човек можеш да изведе университета от там където е в блатото. Трябва да получи подкрепа от разумните хора. Ако другите кандидати дори сегашния ректор имат малко достойнство и мислят за университета трябва да го подкрепят.

  Отговор
  1. Кирил и Методий

   “Професоре”, като ти гледам правописа, не знаеш май, че в българския език има и пълен член, и запетайки. Ако наистина си професор, изхвърли си купената диплома!

   Отговор
 20. Очаквано...

  Айде и следващият мераклия да цица, пишман самопроизведен “професор”, глади гащи за ректор…

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *