Проф. Ива Христова: Рано е да се каже дали повишението на случаите е начало на нова вълна

Наш професор направи коментар за последните данни за разпространението на коронавируса в България. Още е рано да се каже дали това повишение на случаите е начало на нова вълна. Това заяви проф. Ива Христова – зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Все още няма разко повишение на случаите. Към момента добре се управлява епидемията у нас. Няма основание да се смята, че ваксините не са ефикасни. разрешените ваксини са минали през иглени уши, така че нямаме никакво съмнение. Колко ще мутира вируса е рано да се каже. Към момента върви в посока към по-лесно разпространение. Трябва и ние да сме адекватни с ваксинирането и ограничаването на вируса. Начинът да спрем мутациите е с ограничаване на вируса.

Да, категорично – хората над 65 години могат да се ваксинират с “Астра Зенека”, подчерта проф. Христова. Според нея, опасенията на някои хора за тази ваксина са страх от новото и такива е имало и при предишните две ваксини на “Пфайзер-Байонтек” и “Модерна”. Швейцария отложи ваксинацията с “Астра Зенека”, но не забрани, защото още не са излезли данните от САЩ, които са върху огромен брой доброволци, обясни за БНТ проф. Христова.

Ваксината е напълно ефективна и безвредна за бременните жени, подчерта проф. Христова.

Няма ваксина, която да създава проблем за тях. Напротив – ако, недай Боже, те се разболеят, вирусът създава голям проблем и за тях, и за плода, хилядократно по-добре е те да бъдат ваксинирани, заяви проф. Христова относно ваксинацията на бременни жени.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *