Проф. Ирина Цакова разясни пред съдии в Благоевград новите правила в Закона за личните данни

Изпращането на есемеси към клиенти от мобилните оператори от рода на „Днес е вашият щастлив ден”, възползвайки се от личните данни, с които разполагат, за рождената ви дата с търговска цел, е абсолютно противозаконно. Същото важи за банките и за всички публични институции, които разполагат с личните ви данни и ги използват за цели извън договорените, поради което в най-скоро време се очакват дела за злоупотреба. За това предупреди в Благоевград вчера проф. д-р Ирина Цакова, която разясни на съдии от Югозападна България прилагането на новата правна рамка на Закона за защита на личните данни.

Въвеждането на вътрешни правила за боравене, съхранение и опазване на личните данни е задължително по закон за институции и юридически лица, като за изпълнението им трябва да има специален служител, който да се занимава с поддържането на регистри, заличаване на данни в досиета и куп други отговорности. Документите на хартия след определен срок се унищожават чрез шредер машина, но при електронните е по-сложно, тъй като за изтриване на личните данни може да се счита, ако носителят е така унищожен, че информацията да не може да бъде възстановена.

Записите от видеонаблюдението в Съдебната палата например не трябва да се съхраняват повече от 1 месец, а гражданите трябва да бъдат предварително информирани чрез специална табела, че при влизане се заснемат. Снимането на лица на публични места от журналисти, в това число в съдебни кулоари, е законно, тъй като това е свързано с упражняването на професията им и в защита на обществения интерес, подчерта проф. Цакова.

Болничните на служителите например трябва да бъдат съхранявани достатъчно надеждно и на специално място, така че да няма случаен достъп до тях, тъй като здравословното състояние е чувствителна информация. Проф. Цакова представи и поредица примери и подчерта, че приетите с европейския регламент изисквания и правила за защита на личните данни са с цел запазване на личното пространство на хората, което било сериозно накърнено най-вече в социалните мрежи.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *