Проф. Кантарджиев разкри в кои области заболеваемостта от COVID-19 е най-висока

“Най-висока е заболеваемостта в областите Кюстендил, Бургас, Плевен, Враца, София-град и Шумен”. Това каза в интервю за „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Днес на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести качихме седмичния графичен анализ на данните от Националната информационна система. При него се дава информация за 14-дневната заболеваемост, която в страната върви нагоре. Дава се седмичният процент на положителни тестове, които се увеличават, както и седмичният брой лабораторни изследвания на 100 000 от населението”, обясни той.

“Новото, което представяме, е 14-дневната заболеваемост по възрастови групи. В картата на България, която даваме, има области където заболеваемостта е повече от 120 на 100 000 за 14 дни. Най-критичните са областите Кюстендил с 329 на 100 000, Пазарджик – 160, София-град – 161, Бургас – 189, Шумен – 143, Плевен – 170, Враца – 164. Областите с най-ниска заболеваемост за 14 дни са Видин, Добрич, Разград и Търговище. От месец февруари се забелязва плавно увеличение на броя на случаите, като в началото на месеца бяха 90 на 100 000 на дневна база, а сега вече са 132“, коментира проф. Кантраджиев.

По думите му това всичко трябва да ни държи нащрек и да се наблюдава къде не се спазват противоепидемичните мерки. “Събирания по тържища, струпвания на хора без дистанция и неносенето на маска на открито, особено в пешеходните зони в големите градове, са нарушения. Наблюденяита са, че и в моловете мерките не се спазват“, каза още проф. Кантарджиев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *