Проф. Кожухарова: Ако някой се чувства застрашен от ваксината на „Астра Зенека” след първата доза, втората може да е различна

Не е разумно човек да се отказва от втора доза от ваксината на “Астра Зенека”, ако вече си е поставил първата. Ако обаче човек се чувства особено застрашен, принципно може да получи втора доза от друга ваксина или да се изчака имунизация с такава, която изисква само една инжекция. Това каза в студиото на БНТ проф. Мира Кожухарова.

Епидемиологът заяви, че е много по-разумно ЕС да формулира единно становище за „Астра Зенека” вместо да оставят всяка страна сама да решава как да подходи към нея. „Говори се за възможна връзка на ваксината и тромбоемболиите”, коментира специалистката и допълни, че тази връзка още не доказана.

В България има все още притеснително малко имунизирани, коментира проф. Кожухарова. Ползата от ваксината на „Астра Зенека” е значително по-голяма, отколкото вредата, категорична беше тя. През лятото коронавирусът ще намали отново разпространението си, но това не значи, че на есен няма да се върне отново. Това време трябва да се използва за ваксиниране на повече хора, каза проф. Кожухарова.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *