Проф. Костадин Ангелов: Не обсъждаме увеличаване и затягане на мерките”, каза проф. Костадин Ангелов.

“Следим 23 показателя, не можем да направим алгоритъм, който да включва тези показатели и той да е еднакъв за всички области в страната. Все още не обсъждаме увеличаване и затягане на мерките”, каза проф. Костадин Ангелов.

Шансът да се предпазим от Ковид-19 е носене на маси. Още през 1936 година е установено, че предпазните маски поемат по-малко вирусен товар. Тези, които носят предпазни маски, приемат по-малко вирусен товар и прекарват болестта леко.

Това заяви проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг.

Маската трябва да се носи правилно и да се носи изключително в затворени помещения. Ще ви дам пример с един аржентински круизен кораб. Капитанът наредил целият персонал да носи маски, а пасажерите били с хирургични маски. След това 80 % от хората на кораба изкарали вируса без симптоми, допълни ген. Мутафчийски.

96 са заразените във Въоръжените сили, 46 заразени има медицински сестри и лекари от ВМА, 10 заразени курсанти. Най-големите огнища са в едно поделение в Централна България – 30 човека, в поделение в Източна България – 16 човека, около София – 20 човека в две поделения, което е 10 процента от личния състав. Тези процеси са преодоляни и положението е овладяно, допълни ген.Мутафчийски.

От началото на учебната година към 30 септември заболелите деца в детски градини са 12, а учениците – 117. Под карантина са 4043 ученици и 116 учители. Заразените учители в детски градини са 17 до момента, учителите в училища – 72, непедагогически персонал в градините – 49, непедагогически персонал в училищата – 20. Това обяви по време на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов и допълни, че броят на заболелите деца и ученици е по-нисък или близък до средния брой в обществото.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *