Проф. Костов: Смъртността от COVID-19 е спаднала от 3 до 6 пъти

В Западния свят случаите на COVID-19 нарастват с 2 до 6 пъти сравнение с пролетта, но смъртността е спаднала с 3 до 6 пъти. Смъртността в целия свят спада. Това обясни в ефира на NOVA пулмологът проф. Коста Костов.

Излекуван от COVID-19 обаче може да има симптоми на болестта до 6 месеца. По думите му близо 97% от пациентите, които са изписани след тежка или много тежка форма на  COVID-пневмония, страдат от различни симптоми, които са не по-малко от 5, средно около 14.

„Най-сериозните оплаквания, които остават при болните след COVID, са оплакванията от дихателната система. Тя е прицелният орган”, обясни проф. Костов.

„Проучванията сочат, че не по-малко от 50% от пациентите имат един или повече симптоми до към шестия месец”, обясни проф. Костов.

Оказва се, че имам пациенти без особени оплаквания, но когато им се направят изследвания се установяват дискретни трайни промени в дифузионния капацитет и в съпротивленията на дихателната система.

„Оптимист съм и се надявам по-голямата част от пациентите да преодолеят тази симптоматика”, коментира професорът.

Основна причина за разрастването на пандемията последните седмици е началото на учебната година, смята още проф. Костов. Въпреки това той е на мнение, че малките деца трябва да продължат да ходят на училище.

„В момента е взето балансирано решение с това, че по-малките останаха на училище, по-големите са онлайн. Малките деца биха изживели много тежък стрес, ако ги затворим. Те трябва да ходят на училище”, смята професорът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *