Проф. Кюркчиев: Имунната система не трябва да е силна, а балансирана

„Много преди този вирус SARS Cov-2 е описано, че всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система“, коментира пред БНР проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница “Св. Иван Рилски” във връзка с клиничния имунитет и защо прекалено стимулираната имунна система с добавки и лекарства може да е опасна при COVID-19.

„Не е ясно при кои хора ще се прояви това, но опитите за предварително изкуствено повишаване на имунитета чрез имуностимуланти с идеята да не те хване вирусът са идеална предпоставка това да стане, по мое мнение“, подчерта имунологът.

Според него безконтролното вземане на имуностимуланти не е безобидно.

“Това сочи цялостният ми опит. Това е опасно. Имунната система не трябва да е силна, тя трябва да е балансирана и добре регулирана. Имуностимулантите също трябва да се дават под лекарско наблюдение – те си имат показания.

Такова е положението с приемането на витамините – те също не може да се вземат без необходимост от тях. Това се отнася и за витамин С.

„Витамин D се препоръчва да има добри нива, защото той има регулаторни функции на бурната реакция на имунната система – като тази цитокинова буря“, каза проф. Кюркчиев.

Пациентите с автоимунни заболявания не са по-уязвима група от останалите към коронавируса, поясни още специалистът.

“Може би към края на лятото на следваща година ще има ваксина срещу коронавируса. Засега данните сочат, че той не е склонен да мутира.

Около 4% от хората в световен мащаб прекарват тежко коронавируса. Това не се променя от началото на пандемията досега.

Възрастните хора е добре да си поставят противогрипна ваксина”, посъветва специалистът.

От времето на заразяване – дали едновременно или последователно с грип и с коронавирус, ще зависи колко тежко ще протече заболяването на пациента, коментира още проф.Кюркчиев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *