Здравният министър: Към момента няма голям натиск върху лечебните заведения

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим всяко число с необходимата загриженост. Въпреки всичко, отчитаме нещо, което към настоящия момент е добър знак – нямаме голям натиск върху лечебните заведения”. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг в Министерския съвет в четвъртък.

Това давало възможност здравните власти да продължат „уверено” по плана, който следват, с анализирането на даннните за епидемията през 14 дни и разхлабването на мерките, така че да не се изпусне ситуацията към настоящия момент, съобщава NOVA.

„Няма особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа. Почти запазваме мястото в класацията си по смъртност и заболеваемост. На 25-то място сме в ЕС и на 5-то място на Балканите. Смъртността а е 7,3 на 100 000”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Процентът на положителните проби за британския вариант в Кюстендил е твърде голям. Засега разпространението му е бавно, но той ще стигне и до останалите части на страната. Все още нямаме случаи на вариантите от Южна Африка и от Бразилия”, каза още той.

Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че към момента тенденцията е към нарастване на случаите.

„В сравнение с миналата седмица имаме нарастване на новите случаи с 24%. В момента заболелите са 173 на 100 000 души население, докато миналия четвъртък бяха 139. Намираме се на нивото, на което бяхме около 22 октомври 2020 г. Прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване”, допълни той. 

Директорът на ВМА добави, че при смъртноста кривата е колебаеща се. При нея има намаление с около 9%.

„От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи – колебае се между увеличение в отделните седмици между 7-9%. Нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември 2020 г. Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите”, каза още проф. Мутафчийски. 

Заетостта на леглата в болниците е около 40%. 

Ваксините срещу COVID-19

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обяви, че в момента се застъпват втората и третата фаза на ваксинацията. 

„Очакваме още ваксини до края на месеца. Предлагаме да се премине и към четвърта фаза – в нея влизат възрастните хора над 65 г., както и тези с хронични заболявания”, заяви проф. Гигов. 

Той допълни, че има неравномерност по отношение на ваксинирането. Затова броят на ваксинираните в събота и неделя ще бъде увеличен.

„Лошо впечатление прави фактът, че от списъците от РЗИ със заявили, че искат да бъдат ваксинирани, от 180 човека реално се явяват 50. Това рефлектира върху хората, които очакват да проведат ваксинацията. Затова помолихме да се помисли да се включи и четвърта фаза на ваксинация. Ние имаме готовност да работим много по-интензивно”, коментира директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *