Проф. Пламен Киров: Аргументите на Радев за Гешев са политически, а не юридически. Създава впечатление, че действа под натиск

Преподавателят по конституционно право и бивш съветник на президента Георги Първанов проф. Пламен Киров коментира решението на Румен Радев за Иван Гешев.

“Държа да припомня на президента, че той не е цар и самодържец и властта му не е дадена от Бога, а от българския народ, който го избра пряко. В демократичната държава и общество всяка институция следва да мотивира своите решения, така че президентът постъпи правилно като изложи някакви мотиви за решението си за Иван Гешев. По отношение на мотивите – създаде се впечатлението, че президентът действа в зависимост и под натиск. Всъщност той беше призован от неговия предшественик Плевнелиев да стори точно това, което направи. По същия начин подходи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Може да е и съвпадение по време, вчера президентът беше сезиран с мнението на Съюза на съдиите в българия, които също се противопоставиха на избора на Гешев и помолиха президента да върне предложението на Висшия съдебен съвет”, каза Киров.

“Един от мотивите му е, че няма алтернативни кандидатури. Такова изискване на процедурата няма – нито  Конституцията, нито законът изискват да има повече от една кандидатура. Следотвателно тук не виждам с какво е нарушен закона. Алтернативи би имало, ако президентът внесе предложение тези длъжности да се избират от народа, така както се избира държавният глава. Президентът не изненадва никой с това си действие, тъй като той постъпи по същия начин преди две години, когато също с формални мотиви той върна предложението на Висшия събеден съвет за назнаачаване на председател на Върховния административен съд, само че тогава не го направи от тържествената зала на президентството, а от правителствения ВИП на път за някакво посещение. Аргументите му само по-скоро политически, а не юридичедски. Всъщност президентът критикува изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието, че не е предложил алтернативна кандидатура”, коментира още професорът.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *