Проф. Рачев: Циклонът Тошко ще удари България, чакат ни сняг и дъждове

Цяла следваща седмица времето ще бъде с валежи, от началото на месеца сме 2,5 градуса, а в София почти 4 градуса под нормата, обясни климатологът проф. Георги Рачев пред bTV.

Това не се е случвало отдавна, като вземем и студения март месец, така се събират два месеца, които може би 25 години не е имало, коментира той.

Събота и неделя предстои захлаждане и ще вали, а  в понеделник ни очакват ниски температури, прогнозира проф. Георги Рачев.

„Африкански циклон, тип Тошко Африкански, ще премине през Източна България. Ще има гръмотевични бури, ще валят интензивни дъждове. Той се измества на североизток много бързо и във вторник другата седмица няма да има толкова съществени валежи“, отбеляза климатологът.

По думите му следващият петък все пак температурите ще стигнат 17 – 18 градуса, ще се стопли, но продължава да бъде по-студено за сезона.

Затоплянето ще започне към 22 април и ще продължи до 1 май, когато прогнозата е за гръмотевична дейност и валеж по обяд.

„Не само ние пострадахме от студеното време, френските лозари пострадаха много – между 25% и 80% от насажденията са понесли жестоки слани и се предполага че част от реколтата ще бъде унищожена, а останалата ще е с компрометирано качество“, посочи климатологът.

„В Москва обаче температурата е 21 градуса – рекорд от 140 години. Това е противовес на студеното нахлуване в Европа“, обясни той.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Стефанова

    Съобщавам ,че барчето на ул.Антим първи NR3 Благоевград до река Бистрица са поставили търговски маси и столове върху парковата градина и стъпкаха растенията .Това не са търговски площи.Също така и грозна метална ограда , частично опсваща брега на реката.
    Моля сигнализирайте общинските служби . Да се забрани паркиране на коли пред парковата градина.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *