Проф. Тодор Кантарджиев: Свинският грип засяга белия дроб, ето първите симптоми

Преди два дни Националната реферетна лаборатория доказа първите случаи на грип в София. Щамът е N1H1, т.е. Грип А или т.нар. свински грип. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
За последната седмица в рамките на ЕС се доказва четири пъти по-често грип от този щам, поясни той и добави, че боледуват предимно младите хора, а усложнението засягат белия дроб.
През последните години едно от усложненията при грипа се явява системната аспергилоза, заяви професорът.
„Симптомите са температура, болки в ставите, главоболие и дразнене на очите от светлината. Грипът се развива бързо – в рамките на няколко часа“, обясни той.
След като водещата Аделина Радева се оплаква, че от няколко седмици има кашлица,  Тодор Кантарджиев каза, че това не било симптом за грипа.
По думите му в момента в почти цялата страна хората се оплакват от кашлица, която продължава с месеци. Това обаче са други вируси, които са характерни за есента. Все още не са дошли характерните за зимата вируси. Тези хора, които са с кашлица, трябва да са по-внимателни, защото са по-податливи на грипа.
„Той, за разлика от всички вирусни зимни инфекции, най-често има кратък инкубационен период – ден, ден и половина. Човек е заразен от пет до седем дни”, поясни още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *