Проф. Т. Кантарджиев: Британският щам на коронавируса добил у нас мутация, характерна за бразилския

Разчитане на генома на изолиран от българин коранавирус показа, че британският вариант на вируса е добил една мутация, характерна за бразилския. Това каза за “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Човекът е боледувал тежко и въпреки усилията на лекарите е починал. Мъжът е от столицата, във възрастовата група 80-90 г. Такъв тип промени на коронавируса са докладвали САЩ и Европа – докладвани са по 5 случая от Щатите и от държави на нашия континент.

На въпрос какво трябва да се предприеме в България, за да се ограничат рисковете, проф. Кантарджиев даде 4 съвета. Непременно трябва да се вземати изследват вирусни проби от ваксинирани хора, които се разболяват, след като са минали поне 15 дни от втората им инжекция. Същото важи и за хора, които боледуват повторно след доказана с PCR зараза преди време. Задължително е да се даде материал за изследване и от лица със симптоми на коронавирусна инфекция в рамките на 7 дни от завръщането им от чужбина. Същото се препоръчва след пребиваване във всяка от страните с т.нар. притеснителни варианти на мутациите – особено индийската. Националният център има възможност да разчита геномите и при нужда да предупреждава за промени в хода на епидемията.

“Установихме новата мутация при изследвания на SARS-CoV-2 чрез целогеномно секвениране от ново поколение на клинични проби взети от различни части на страната. Така за първи път в България засякохме мутацията от особено значение K417T, която присъства в британски вирусен вариант B.1.1.7 (VOC 202012/01). Та е типична за бразилския вирусен вариант P1. Мъжът, при когото е установена мутацията, е боледувал тежко, прилагани са му дихателна реанимация и интензивно лечение”, уточни проф. Кантарджиев. По-малкият брой тестове в последната седмица вероятно е резултат на измамно успокоение у хората, че сме приключили с опасността и можем да не спазваме дори елементарни мерки, коментира професорът.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *